Veiling Royal ZON in Venlo vreest omvallen tuinbouwbedrijven door hoge gasprijs

Kassen liggen gedeeltelijk leeg omdat verwarmen met gas te duur is. © Fotograaf Ge Hirdes

Venlo -

Als de gasprijs niet snel daalt, vallen de tuinbouwbedrijven in Noord-Limburg met de bosjes om.

Jos Bouten

„Dit hebben we nog nooit meegemaakt”, zegt directeur John Willems van Royal ZON in Venlo – in de volksmond ‘de veiling’ genoemd – over de enorme stijging van de gasprijs op de wereldmarkt. Tot voor kort maakten de energiekosten 20 tot 25 procent uit van de totale productiekosten van bijvoorbeeld paprika’s en komkommers. „Dat is nu vier keer zoveel”, zegt Willems.

Harde onderhandelingen

De vraag is of de afnemers, veelal supermarkten, bereid zijn meer te betalen. De tuinders vinden al jaren dat ze te weinig geld krijgen voor hun waar. Willems noemt de lopende onderhandelingen met de retailers „een hard spel”. Willems: „Het is best lastig uitleggen dat een product 50 procent duurder wordt omdat de kostenstijging tweecijferig is.”

De supermarkten liggen ook in de clinch met de producenten van A-merken, zoals Nescafé, Maggi, Kitkat en Garden Gourmet. Die producten zijn uit de schappen verdwenen van Albert Heijn. Volgens Willems hebben de producenten van die A-merken een sterkere positie in de onderhandelingen. „Wij zijn veel meer inwisselbaar.”

Uitstel

Als reactie op de hoge gasprijs laten verschillende telers al (delen) van hun kassen leeg liggen. In de sector wordt gevreesd dat de tuinders wachten met poten en zaaien tot het warmere voorjaar, zodat ze minder gas nodig hebben. Met als gevolg dat in mei, juni en juli in één keer een enorme hoeveelheid groente op de markt komt. Dan zakken de prijzen enorm in, en zijn de producenten nog verder van huis.

Over de dreiging dat Rusland vanwege het conflict rond de Oekraïne de gaskraan naar West-Europa helemaal afsluit, is veilingdirecteur John Willems heel duidelijk: „Geen gas is geen tomaat. De gevolgen voor de teler en de consument zouden enorm zijn. De beschikbaarheid van veel groenten zou problematisch worden.”

Aardwarmte

De veilingdirecteur heeft wel een alternatief voor gas: aardwarmte. In het Westland is het winnen van aardwarmte gemeengoed en zijn ze minder afhankelijk van gas. Uitgerekend in de tuinbouwregio rond Venlo is het winnen van aardwarmte verboden door de overheid sinds de problemen met de aardgaswinning in Groningen. Volgens Willems is de angst voor aardbevingen ongegrond, omdat na de winning van warm water het gebruikte, afgekoelde water weer wordt teruggepompt in de bodem. „Door het verbod wordt de toekomst van de glastuinbouw hier bedreigd”, zegt Willems.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal