Horeca zit met schreeuwend personeelstekort omdat GGD mensen ’wegpikt’

Print
Horeca zit met schreeuwend personeelstekort omdat GGD mensen ’wegpikt’

Afbeelding: ANP/HH

Cafés en restaurants zitten sinds deze week weer vol. Maar lang niet alle uitbaters draaien al op volle kracht. Tijdens de lockdown is vooral tijdelijk personeel massaal in andere sectoren aan het werk gegaan. „Tegen het uurloon dat de GGD betaalt kan ik niet op. Door mijn zaak een dag extra te sluiten en minder tafels aan te bieden, red ik het. Maar dit kost serieus omzet.”

Al meer dan een half jaar heeft Ton Freriks (58), eigenaar van restaurant De Vier Seizoenen in Lisse, vacatures. „Ik heb nu 19 man op de loonlijst staan, dat zouden er eigenlijk zo’n 27 moeten zijn. Over twee maanden gaan we het hoogseizoen in, dan hebben we echt een probleem.”

Bekende geluiden voor Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland: „Voor de coronacrisis speelde het personeelstekort al. Maar Covid heeft absoluut niet geholpen”, doelt hij op horecapersoneel dat tijdens de lockdown voor ander werk heeft gekozen. CBS-cijfers laten zien dat voor corona, in het vierde kwartaal van 2019, het aantal openstaande vacatures in de horeca ruim 23.000 bedroeg. In het derde kwartaal van 2021 was dit opgelopen tot ruim 34.000. Terwijl het aantal vacatures tijdens de lockdown al was afgenomen.

Lees ook: Is het eindspel in deze pandemie nu echt begonnen?

Grote personeelstekorten zijn er ook in andere sectoren. Beljaarts noemt het extra wrang voor horecaondernemers, omdat ze zo zwaar gedupeerd zijn door de coronamaatregelen. „De sector is nu aan het opkrabbelen en wil de schulden af gaan lossen. Maar door het personeelstekort staat het verdienmodel onder druk.”

Oneerlijke concurrentie

Bij KHN komen duizenden klachten binnen van ondernemers die personeel naar de GGD hebben zien vertrekken. Beljaarts spreekt van oneerlijke concurrentie: „Op zondagen betaalt de overheid een uurloon van €23. Daardoor hebben zij geen tekorten, maar de horeca, die op last van de overheid gesloten was, wordt dubbel gepakt.”

Volgens restauranthouder Freriks komen de tekorten niet alleen door de hoogte van het salaris. „Ook de werktijden en de drukke agenda’s van jongeren spelen volgens hem een rol: „Op maandagavond hebben ze hockey, op woensdag voetbal en zaterdag is voor vrienden. De prioriteiten liggen anders.”

Reinier Vastenburg van uitzendplatform NowJobs kan dat laatste beamen. „De huidige generatie jongeren wil afwisseling. Je moet het arbeidspotentieel anders benaderen. Ze willen een of twee dagen bij jou aan de slag, maar ook elders.”

’Toffe werkplek’

Tijdens de lockdown waren er op het uitzendplatform vrijwel geen horecavacatures beschikbaar. Sinds 25 januari is dit aantal met 1000 procent gestegen. Vastenburg ziet wel jongeren terugkeren naar een baan in de horeca: „Ze zijn niet allemaal rationeel economisch gedreven. Een fijne werksfeer en toffe werkplek vinden ze ook belangrijk.”

Lees ook: Wat heeft de harde lockdown gekost? ‘Trage versoepeling kabinet heeft hoge prijs’

Restaurant De Vier Seizoenen is vanwege het personeelstekort vijf in plaats van zes dagen per week open. „Sinds woensdag zijn we weer open, maar 5 van de 19 mensen zit nu thuis vanwege een Covid-besmetting of quarantaine”, aldus Freriks, die soms gedwongen is minder tafels aan te bieden. „Je wilt toch goede service blijven bieden.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee