Geen quarantaineplicht voor reizigers uit onder meer Zuid-Afrika

 © ANP / ANP

Het ministerie van Buitenlandse Zaken haalt Zuid-Afrika van de lijst met landen die vanwege corona als zeerhoogrisicogebied worden bestempeld.

Redactie

Het land waar negen weken geleden de omikronvariant voor het eerst werd ontdekt, is vanaf zaterdag een hoogrisicogebied. Dat betekent dat er geen quarantaineplicht meer geldt voor reizigers naar Nederland. Wel blijft het testen voorafgaand aan de reis verplicht.

Dezelfde regels wijzigen ook voor reizigers uit Swaziland, Lesotho, Malawi, Namibië, Nigeria, Zimbabwe, Mauritius en Jordanië.

Booster

Bermuda, de Britse Maagdeneilanden en Saint Kitts en Nevis veranderen vanaf zaterdag juist van hoogrisicogebied naar zeerhoogrisicogebied. Dat betekent dat reizigers uit deze landen bij aankomst in Nederland in quarantaine moeten. Voor mensen die geboosterd zijn, komt die quarantaineregel vanaf 2 februari overigens te vervallen.

Lees ook: Oostenrijk versoepelt inreisbeperkingen voor Nederlanders

Nederland en de andere lidstaten van de Europese Unie spraken eind november, toen omikron de kop opstak, af vluchten uit Zuid-Afrika, Namibië, Mozambique, Botswana, Zimbabwe, Lesotho en Swaziland voorlopig te weren. De getroffen landen waren woedend over de reisbeperkingen en eisten van meet af aan dat ze werden opgeheven. Het Europese inreisverbod voor deze zeven landen werd eerder deze maand al opgeheven.