Koopjeswinkel Action groeit weer net als voor de pandemie

Print
Koopjeswinkel Action groeit weer net als voor de pandemie

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Amsterdam -

De groei van budgetketen Action viel in 2020 door coronamaatregelen tegen. Vorig jaar steeg de omzet, ondanks winkelsluitingen, bijna een kwart. En dat voor een bedrijf dat nog altijd nauwelijks online verkoopt.

Bijna drie maanden lang moesten winkeliers vorig jaar hun deuren dichthouden, maar koopjesketen Action heeft zich door die belemmeringen niet laten tegenhouden. De verkopen van het bedrijf uit het West-Friese Zwaagdijk groeiden in 2021 harder dan in het laatste jaar vóór de coronapandemie, zo bleek donderdag toen eigenaar 3i de resultaten presenteerde. Hetzelfde geldt voor de brutowinst.

Webwinkel

Anders dan veel andere winkelketens is Action (65.000 werknemers) volledig aangewezen op zijn (fysieke) winkelnetwerk. Verkopen via internet doet het bedrijf nauwelijks. Sinds juni vorig jaar heeft de budgetketen in Nederland bij wijze van proef een webwinkel, waar klanten een handjevol producten kunnen bestellen. In de regel zijn dat relatief dure spullen, zoals een vijftigdelige gereedschapsset (24,95 euro) of een heteluchtfriteuse (59,95 euro). Voor verreweg het grootste deel van het assortiment moet de klant nog steeds naar de winkel.

Onder meer in Nederland kreeg Action vorig jaar opnieuw te maken met winkelsluitingen. In een poging de coronapandemie in te dammen waren niet-essentiële winkels de eerste tien weken van het jaar dicht, en daarna nog twee maanden beperkt open, alleen op afspraak. In de laatste weken van vorig jaar volgde een nieuwe lockdown. Ook in Oostenrijk en Duitsland – na Frankrijk en Nederland de belangrijkste markt – moest Action zijn winkels tot diep in de lente gesloten houden.

In de periode dat de filialen wel open waren, en in landen met minder maatregelen, ging het daarentegen beter dan ooit tevoren. In al zijn markten samen boekte Action een omzet van meer dan 6,8 miljard euro. Gecorrigeerd voor het feit dat 2021 administratief een week minder telde dan het jaar ervoor, is dat een groei van 23 procent. In het eerste jaar van de pandemie viel de groei door allerlei coronamaatregelen nog aanmerkelijk lager uit: 9 procent.

De brutowinst (ebitda) van de in 1993 opgerichte koopjeswinkel steeg met meer dan een derde, naar 828 miljoen euro. Eigenaar 3i, een Britse durfinvesteerder, meldt erbij dat het nog wel gaat om voorlopige cijfers, die nog niet door de accountant zijn doorgenomen. De definitieve cijfers van Action verschijnen wanneer het bedrijf met een eigen jaarverslag komt, doorgaans in de tweede helft van maart.

Superdividend

Dat Action zo hard blijft groeien, komt voor een belangrijk deel doordat de keten rap nieuwe winkels blijft openen. Iets meer dan vier jaar geleden had Action duizend filialen, vorige week werd de tweeduizendste winkel geopend. Alleen in het eerste coronajaar, 2020, damde Action de groeiplannen iets in, met 164 nieuwe filialen. Vorig jaar werden ruim 250 vestigingen geopend. 3i heeft weleens laten weten ruimte te zien voor minstens 2500 tot 3000 winkels.

Voor de Britse eigenaar is Action de afgelopen jaren een droominvestering gebleken. De private-equityfirma kocht de winkelketen in 2011 van de drie oprichters voor een bedrag van naar verluidt 500 miljoen euro. Inmiddels wordt Action in de boeken van 3i gewaardeerd op 14,9 miljard euro. Dat is 1,4 miljard meer dan drie maanden geleden en ruim 4,5 miljard meer dan voor de pandemie uitbrak.

De oorspronkelijke inleg heeft 3i overigens al lang en breed terug, zonder ook maar één aandeel te hoeven verkopen. De afgelopen jaren keerde Action al 2,8 miljard euro dividend uit aan de aandeelhouders. Aanvankelijk had de investeerder het plan dit jaar een superdividend van mogelijk meer dan 1 miljard euro uit Action te halen, bevestigde 3i-topman Simon Burrows vorig voorjaar aan Het Financieele Dagblad. Hij besloot later toch te gaan voor een „klassieker dividend”. Uit de cijfers van donderdag blijkt het om een uitkering van 325 miljoen euro te gaan. Dat kon ook, want zelfs hierna houdt Action nog 760 miljoen euro in kas.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee