‘Meer aandacht voor welzijn werknemers nodig’

 © Getty Images/Westend61

Sittard -

Werknemers vinden het belangrijk dat ze zich gezond en gelukkig voelen op hun werk, maar slechts een beperkt aantal werkgevers geeft prioriteit aan de mentale gezondheid en het welzijn van werknemers. Dat concludeert HR-softwarebedrijf Personio op basis van eigen onderzoek.

WijLimburg, Marc van de Ven

De coronacrisis heeft de druk op het mentale en fysieke welzijn van medewerkers vergroot. Omikron versterkt dit: door deze variant loopt het ziekteverzuim sterk op, waardoor de werkdruk bij collega’s die wel aan het werk zijn verder toeneemt. Om te voorkomen dat zij met een burn-out uitvallen of vertrekken, is het belangrijk dat werkgevers aandacht hebben voor het welzijn van werknemers, stelt Personio.

Contrast

In de praktijk komt daar weinig van terecht, merkt het bedrijf. Uit eigen onderzoek onder HR-professionals blijkt dat bij slechts 14 procent van de bedrijven initiatieven op het gebied van de mentale gezondheid en het welzijn van werknemers het komende jaar prioriteit zijn. Het staat in schril contrast met de mening van werknemers; die benadrukken juist dat ze het heel belangrijk vinden dat ze zich gelukkig en gezond voelen op het werk. Voor ruim vier op de tien werknemers is een goede werk-privébalans een prioriteit.

Talent behouden

Het onderzoek benadrukt ook dat het welzijn van werknemers en de bedrijfscultuur belangrijk zijn voor de productiviteit en om talent te behouden. Een op de drie werknemers zegt dat een verslechtering van de werk-privébalans een reden zou zijn een andere baan te zoeken. Voor 11 procent is een verslechtering van de arbeidscultuur een reden om te vertrekken. Bijna acht op de tien medewerkers zegt ook dat een goede bedrijfscultuur helpt om productiever te zijn.

Productiviteitsdaling

Volgens Lars Boom, countrymanager Benelux bij Personio, laten de bevindingen zien hoe belangrijk het is dat bedrijven het welzijn van hun mensen en de bedrijfscultuur voorop stellen. „Werknemers kijken goed naar hun carrièremogelijkheden en zullen vertrekken als ze niet tevreden zijn. Bedrijven die het welzijn van werknemers niet centraal stellen in hun HR-strategie, zullen daarvan de gevolgen ondervinden. In de vorm van burn-out, ontevredenheid of een uittocht van talent. Met uiteindelijk een flinke productiviteitsdaling als resultaat.”

Lees ook: Arbodienst: ziekteverzuim een derde hoger door omikronvariant

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal