Kijk uitspraak in zaak-Nicky Verstappen terug: wordt het vrijheid of veroordeling voor Jos Brech?

Jos Brech 16 jaar achter tralies in zaak-Nicky Verstappen. © Orange Media/Blue Circle

Den Bosch -

Wordt Jos Brech (59) uit Simpelveld in hoger beroep veroordeeld voor het ontvoeren, misbruiken en doden van Nicky Verstappen (11)? Kijk de uitspraak hier terug.

Paul Bots en Claire van Dyck

„Er is meer dan 23 jaar gestreden voor een veroordeling. Laten we hopen dat na vandaag een einde aan die strijd komt,” stelt Royce de Vries op Twitter. Hij is de zoon van de vermoorde Peter R. de Vries die jarenlang de ouders van Nicky Verstappen bijstond als vertrouwensman. Nicky verdween in 1998 tijdens het kamp van het Heibloemse jeugdwerk op de Brunssummerheide. Hij werd een dag later dood teruggevonden. Volgens Royce de Vries is het vandaag een „ongelooflijk spannende dag, vooral voor de familie van Nicky”.

Veroordeeld

Brech werd eind 2020 door de rechtbank in Maastricht tot 12,5 jaar cel veroordeeld voor de ontvoering en het misbruik van Nicky, met de dood tot gevolg, en het bezit van kinderporno. Zowel Brech zelf als het Openbaar Ministerie ging tegen die uitspraak in hoger beroep.

Lees ook: Zaak-Nicky Verstappen gaat richting eindoordeel: wat zijn de opties?

Tijdens de vijf zittingsdagen die het Hof had uitgetrokken kwamen weinig echt nieuwe feiten op tafel. Het DNA van Brech is gevonden op de kleding en lichaam van Nicky. De verdachte stelt dat hij de jongen heeft gevonden tijdens een vroege fietstocht, maar dat Nicky toen al dood was. Brech zou de kleding hebben gefatsoeneerd en toen, zonder de gruwelijke vondst te melden, zijn weggegaan. Justitie gelooft daar niets van en eiste in hoger beroep twintig jaar cel. Volgens de advocaten-generaal heeft Brech Nicky misbruikt, en daardoor dus ook op z’n minst tijdelijk van zijn vrijheid beroofd. Hij zou de jongen hebben gedood om dit misdrijf te verbergen.

Geen duidelijkheid

Het gerechtshof heeft bijna twee maanden de tijd genomen om tot een uitspraak te komen. Toch bestaat de mogelijkheid dat ook vandaag nog geen duidelijkheid komt. Brechs advocaat Gerald Roethof heeft gevraagd om een aanvullend onderzoek dat het verband moet aantonen tussen handelingen van Brech en het gevonden DNA. Zo’n onderzoek kan duidelijk maken of het de verklaring van Brech geloofwaardiger is dan die van justitie of andersom. DNA-autoriteit Ate Kloosterman uitte tijdens de laatste zittingsdag in het hof zijn verbazing over het feit dat zo’n onderzoek nooit is uitgevoerd.

Livestream

Vanwege de grote belangstelling, en omdat er mede wegens coronamaatregelen weinig ruimte is in het gebouw, verzorgt het hof een livestream.