Speciaal team gaat ‘foute werkgevers’ arbeidsmigranten aanpakken

Print
Speciaal team gaat ‘foute werkgevers’ arbeidsmigranten aanpakken

Arbeidsmigranten moeten goed zijn gehuisvest en weten wat hun rechten en plichten zijn, aldus het FRIT.  Afbeelding: ANP

Venray -

Een speciaal team gaat in Noord-Limburg controleren of werkgevers, uitzendbureaus en huisvester zorgen voor goede huisvesting en werkomstandigheden van arbeidsmigranten.

Het zogeheten Flexibel Regionaal Interventie Team (FRIT) gaat excessen op het gebied van huisvesting en arbeidsomstandigheden aanpakken. Het richt zich vooral op misstanden waarbij werkgevers, inleners, uitzenders, arbeidsbemiddelaars en huisvesters van arbeidsmigranten zijn betrokken. ‘Migranten moeten niet alleen goed zijn gehuisvest, ze moeten ook weten wat hun rechten en plichten zijn in Nederland, ze mogen niet worden uitgebuit en de werkomstandigheden moeten voldoen aan de normen die wij hieraan in Nederland stellen’, meldt de gemeente Venray namens het FRIT.

Het aanpakken van excessen past in de visie ‘Internationale Werknemers Limburg’ die eind vorig jaar door de provincie Limburg, de werkgeversverenigingen en de regio’s Noord-, Midden- en Zuid-Limburg werd uitgerold. Daarin staat dat Limburg aantrekkelijker moet worden voor arbeidsmigranten om zich hier langdurig te vestigen.

Lees ook:Hoe wordt Limburg aantrekkelijk voor arbeidsmigranten?

Gastvrijheid

En dat betekent dat de omstandigheden om hier te wonen en te werken goed moeten zijn, zeggen de opstellers van de visie, waarin een speciaal interventieteam wordt aanbevolen. Limburg heeft de komende jaren immers zeker 40.000 arbeidsmigranten nodig.

„We willen normale arbeidsverhoudingen, zodat de internationale werknemers weten waar ze aan toe zijn. Dat ze dus niet te horen krijgen ‘als je geen belletje hebt gehad, hoef je niet te komen’. Dat past niet binnen gastvrijheid”, zegt Giel Braun, voorzitter van de Limburgse Werkgeversvereniging (LWV). „En dus moeten de excessen worden aangepakt. Die zorgen immers ook voor een negatieve beeldvorming.”

Lees ook: Opdracht voor gemeenten bij uitbuiting arbeidsmigranten: kijk verder dan je neus lang is

Speciaal team gaat ‘foute werkgevers’ arbeidsmigranten aanpakken
Vorig jaar werden op een boerderij in Linne vijftig arbeidsmigranten gevonden die leefden onder erbarmelijke omstandigheden.  Foto: Gemeente Maasgouw

Volgens Braun is het zaak dat het interventieteam ‘laaghangend fruit’ als eerste plukt. „Als het team ziet dat bij bedrijven iets niets klopt, gaat het in eerste instantie in gesprek met de werkgever. Verbetert er niets, dan kunnen andere overheidsorganen worden ingeschakeld, zoals de Belastingdienst of de inspectie.” Binnen het interventieteam wordt dan ook nauw samengewerkt met de inspectie SZW, de Belastingdienst, het UWV, de politie en justitie, de IND en de Sociale Verzekeringsbank.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee