Bedrijfsleven en gemeenten willen structurele oplossingen voor problemen stroomnet

Print
Bedrijfsleven en gemeenten willen structurele oplossingen voor problemen stroomnet

Afbeelding: Laurens Eggen

Sittard -

Een brede coalitie van bedrijven en overheden heeft vrijdag een actieplan gepresenteerd om de problemen op het elektriciteitsnet aan te pakken. De groep wil dat het kabinet daar jaarlijks 200 miljoen euro voor uittrekt.

Het actieplan is een initiatief van onder meer netbeheerders, LWV/VNO-NCW/MKB-Nederland en regionale overheden.

Steeds meer nieuwe bedrijven, woonwijken en zonnedaken kunnen niet op het elektriciteitsnet aan worden gesloten, omdat dit overvol is. Voor de komende drie jaar staan alleen al projecten voor tien gigawatt aan zonnestroom en 3,7 gigawatt aan windprojecten op de rol die zonder creatieve oplossingen niet aangesloten kunnen worden. Een snelle en structurele oplossing is nodig, aldus de coalitie die onder de naam Actieteam Netcapaciteit opereert.

Klimaatdoelen en vestigingsklimaat

Het actieteam vraagt minister Rob Jetten van Klimaat en Energie onder meer om vergunningstrajecten te verkorten, zodat sneller gewerkt kan worden aan het net. Ook blijft verzwaring van het net nodig. Voor innovatieve oplossingen vraagt het actieteam jaarlijks 200 miljoen euro. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om accu’s die lokaal opgewekte energie op kunnen slaan, zodat minder energie het net op hoeft. Daarnaast is het volgens de coalitie nodig om samen werk te maken van meer technici. „We moeten dit probleem zo snel mogelijk oplossen voor het halen van de klimaatdoelen én voor een goed vestigingsklimaat”, aldus de ondernemersorganisaties.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee