Dit valse eurobiljet wordt het vaakst onderschept

 © Getty Images

We betalen steeds minder met contant geld en dus is de kans kleiner dat je een vals biljet in handen krijgt. Toch bestaat vals geld nog wel. In 2021 werden maar liefst 26.100 valse eurobiljetten uit circulatie gehaald.

Marlou Visser

Dat maakt De Nederlandsche Bank (DNB) bekend. Het zijn ongeveer evenveel valse biljetten als vorig jaar. Wereldwijd werden vorig jaar 347.000 valse eurobiljetten gevonden: een kwart minder dan in 2020.

Zowel wereldwijd als in Nederland is sprake van een daling van het aantal valse biljetten, blijkt uit een overzicht sinds 2016. Door corona wordt ook minder contant geld gebruikt.

Er zijn maar liefst 28 miljard echte eurobiljetten in omloop. De kans dat je een vervalste in handen krijgt, is dan ook klein. Het meest nagemaakte biljet is het vijftigje. In 2021 kwamen er juist iets meer valse twintigjes in omloop. Dat geldt ook voor valse biljetten van 200 euro. Die zijn wel erg slecht, tekent DNB daarbij aan. Ze hebben vrijwel geen echtheidskenmerken.

Wil je weten of jouw biljet echt is? Let dan op het watermerk en het hologram. Voor winkeliers heeft de Europese Centrale Bank ook detectieapparaten beschikbaar gesteld.