Is Nadal nu de best mannelijke tennisser aller tijden? Eigenlijk is het totaal onbelangrijk

Rafael Nadal: „Anderhalve maand geleden heb ik misschien gezegd dat dit mijn laatste Australian Open zou worden, maar nu heb ik genoeg energie om door te gaan.” © epa

sittard/melbourne -

Rafael Nadal is verantwoordelijk voor één van de grootste prestaties uit de sport­geschiedenis. Voor de 35-jarige Spanjaard kwam zondag tijdens de finale van de Australian Open alles samen. In een tenniskunstwerk voltooide hij de comeback van de eeuw. Nadal is nu als enige mannelijke tennisser in het bezit van 21 grandslam­titels, eentje meer dan Novak Djokovic en Roger Federer.

Tijmen LensinkBron: De Telegraaf

Over de hele wereld braken bij tennisfans tranen door van pure emotie en bewondering. Want wie ook je idool is, deze prestatie van Rafael Nadal is er één om nooit meer te vergeten. Zelfs de grootste tennishaters konden dit huzarenstukje waarderen, zo bleek op sociale media. Nadal leek dood en begraven tegen de tien jaar jongere Daniil Medvedev bij een 2-3 0-40 stand in de derde set, maar sloeg terug zoals zelden iemand terugsloeg in de finale van een major (2-6, 6-7 (5), 6-4, 6-4 en 7-5).

 © EPA

Is Nadal nu de best mannelijke tennisser aller tijden? Eigenlijk is het totaal onbelangrijk. Het gaat om de schoonheid van de prestatie. Eentje die de liefhebber nooit zal vergeten. Na vijf uur en 24 minuten strijden kon de bescheiden Mallorcaan het zelf ook nauwelijks geloven. De spanning was intens in de vijfde set. Nadal serveerde voor de wedstrijd, maar zelfs de grootste kampioenen choken dan wel eens, zo bleek. Door zijn hoofd spookten de finales tegen Djokovic (2012) en Federer (2017) waarin hij ook een break voorsprong weggaf en uiteindelijk verloor. „Ik dacht: oh nee, ik ga weer verliezen, net als toen. Maar ik bleef vechten. Ik geef nooit op.” Het is Nadal in een notendop, gevormd door zijn oom Toni. Die leerde kleine Rafa zich altijd beschaafd te gedragen en bovendien nooit op te geven. Vaak zat het heel erg tegen in Melbourne, waar hij graag komt maar waar het blessurespook hem meer dan eens vergezelde.

 © EPA

Stoppen

Ook deze editie had Nadal het zwaar, maar kwam hij toch bovendrijven. Gesteund door het publiek brak hij Medvedev in de vijfde set opnieuw en maakte het koel af. Federer en Djokovic zullen thuis ongetwijfeld met bewondering hebben gekeken naar de man die anderhalve maand geleden nog dacht aan stoppen door een slepende voetblessure. „Dit is een van de meest emotionele momenten in mijn leven en zit voor altijd in mijn hart”, stamelde Nadal na afloop.

Lees ook: Ashleigh Barty vervult niet alleen eigen droom, maar maakt hele natie trots

De dertienvoudig winnaar van Roland Garros werd na Djokovic de tweede speler in het proftijdperk die alle grandslamtoernooien minimaal twee keer op zijn naam schreef. Dertien jaar nadat hij toesloeg Down Under lukte het hem opnieuw in de Rod Laver Arena. Bovendien maakte hij een 2-0 achterstand in sets goed, en dat was nog nooit iemand gelukt tijdens de finale van de Australian Open.

Djokovic-soap

Medvedev toonde zich een waardig verliezer. Ondanks de hevige teleurstelling was de speech van de Moskoviet groots. „Ik denk dat mijn vrouw de tv heeft gesloopt”, sprak hij met een glimlach.

 © EPA

En zo werd het toernooi dat aanvankelijk werd gekaapt door de Djokovic-soap het toernooi van Nadal. Een week of drie geleden sprak de legendarische linkshander profetische woorden. „Het wordt een geweldig toernooi, met of zonder Djokovic”, zei Nadal. De zondag voor de start werd de ongevaccineerde Serviër naar huis gestuurd. Is hij er in Parijs weer bij om de stand gelijk te trekken, of loopt Nadal dan uit naar 22? En keert Roger Federer nog terug? De al twee jaar kwakkelende Zwitser zou niets liever willen dan nog één keer Wimbledon winnen. Daarop geld inzetten lijkt niet verstandig, maar zeg nooit nooit met Federer.

Genoeg energie

Voorlopig lijkt alleen zeker dat we Nadal dit jaar terugzien op de grandslamtoernooien. De man van wie altijd werd gezegd dat hij door zijn intensieve spel en vele knieproblemen geen lange loopbaan zou hebben. Vaak raakte hij geblesseerd, maar even zo vaak was daar een comeback van goud. In Australië was daar de ultieme terugkeer. Eentje die de tennisgeschiedenis veranderde. Na dertien jaar is Federer niet meer de man met de meeste grandslamtitels.

 © EPA

Aan stoppen denkt de pupil van Carlos Moya voorlopig helemaal niet meer. „Anderhalve maand geleden heb ik misschien gezegd dat dit mijn laatste Australian Open zou worden, maar nu heb ik genoeg energie om door te gaan”, sprak Nadal op een wolk van genot.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal