Oostenrijk is eerste EU-land dat vaccinatie tegen Covid verplicht, Denemarken neemt afscheid van coronamaatregelen

Print
Oostenrijk is eerste EU-land dat vaccinatie tegen Covid verplicht, Denemarken neemt afscheid van coronamaatregelen

Afbeelding: ANP / ANP

Oostenrijk voert dinsdag als eerste land in de Europese Unie de verplichting in ingeënt te zijn tegen Covid-19.

De omstreden maatregel geldt voor alle ingezetenen ouder dan 17 jaar. Voor mensen die zijn genezen van Coivid-19 geldt de verplichting niet.

De regering heeft 1 februari als het begin van de invoering vastgelegd, maar in de praktijk is er pas een afdwingbare verplichting als de wetgeving in beide Kamers van het parlement is afgerond en dat is waarschijnlijk later deze week. Tot half maart zal er hoe dan ook niet worden gecontroleerd.

Volgens de officiële statistieken is 17 procent van de volwassen Oostenrijkers nog niet gevaccineerd. Na 15 maart riskeren mensen boetes tot 600 euro als ze niet zijn ingeënt. De ingeënte mensen worden centraal geregistreerd. Volledig ingeënt betekent ook dat er telkens verplicht boosterprikken bij kunnen komen. Tegenstanders vinden het behalve een ontoelaatbare aantasting van de grondrechten ook een maatregel die buiten proporties is.

Denemarken

Denemarken heft vrijwel alle coronamaatregelen op, hoewel het aantal besmettingen nog stijgt. De mondkapjes kunnen af in het openbaar vervoer, winkels mogen onbeperkt klanten ontvangen en ook nachtclubs mogen open. Wel blijven nog regels gelden voor internationale reizigers.

Covid is geen gevaar meer voor de samenleving, meent de regering in Kopenhagen. „We nemen afscheid van beperkingen en verwelkomen het leven zoals we dat vóór corona kenden”, zei premier Mette Frederiksen vorige week. Zij ziet coronavaccins als „superwapens” tegen de pandemie.

Lees ook: België verscherpt straks coronapas, Denemarken en Verenigd Koninkrijk laten alle coronaregels los: dit is stand van zaken in Europa

Denemarken is het eerste EU-land dat zo’n verregaande stap neemt. Wel laten veel andere landen in Europa de teugels vieren. Zo hebben Ierland en Engeland coronamaatregelen opgeheven of versoepeld.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee