Planbureau pleit voor meer ‘drang en dwang’ om kringloopeconomie tot stand te brengen

 © ANP / ANP

Meer inzetten op recycling leidt nog niet direct een circulaire economie, zo maakt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) duidelijk in een rapport.

Redactie

Het planbureau pleit voor concreet beleid, meer „drang en dwang” en een „kabinetsbrede aanpak” om de gewenste kringloopeconomie tot stand te brengen.

In een circulaire economie worden grondstoffen zo efficiënt mogelijk gebruikt en natuurlijke hulpbronnen niet langer uitgeput. Zo’n economie kan volgens het PBL „een relevante bijdrage leveren” aan andere grote opgaven, zoals het tegengaan van klimaatverandering en vervuiling en behoud van biodiversiteit. Voorlopig is het echter nog niet zover, want de Nederlandse economie is nog nauwelijks circulair te noemen en veel groei zat er het afgelopen jaar niet in.

Coalitieakkoord

Het PBL signaleert dat in het coalitieakkoord van VVD, D66, CDA en ChristenUnie wel aandacht wordt besteed aan recycling, maar niet aan „beleid dat inzet op anders produceren en consumeren”. De adviseurs van het kabinet wijzen op „potentiële kansen” die daardoor onbenut dreigen te blijven. Ze denken bijvoorbeeld aan eisen die aan productontwerpen gesteld kunnen worden, zodat producten langer meegaan en beter te repareren zijn.

Lees ook: Een wereld zonder afval klinkt als een utopie, maar om te overleven zullen we wel moeten

In het coalitieakkoord is overigens wel op diverse beleidsterreinen aandacht voor een „meer duurzame omgang met grondstoffen”, aldus het PBL. Bijvoorbeeld in de landbouw en de gebouwde omgeving. Ook zijn de klimaatdoelen ambitieus, stelde het planbureau al eerder vast. Nu is het volgens de groene adviseurs tijd voor „intensivering”, om daadwerkelijk resultaten te boeken.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal