Nog drie bezetters over in Sterrebos bij VDL Nedcar

 © ANP / ANP

Born -

In het bos naast VDL Nedcar in Born zitten dinsdag nog maar drie bezetters in de bomen. Twee vertrokken in de nacht van maandag op dinsdag om verschillende redenen.

onze verslaggeverBron: ANP

Een bezetter vertrok vanwege verplichtingen rond werk en opleiding. De andere vertrekker voelde zich niet meer veilig, afgezonderd van de anderen en hoog in de boom. Twee activisten die de vertrekkers probeerden af te lossen, werden aangehouden bij hun poging het bos binnen te gaan, liet een woordvoerster van de actiegroep Red het Sterrebos weten. Vooralsnog blijven de drie overgebleven bezetters waar ze zijn. „Ze zijn vrolijk en in goeden doen”, zegt de woordvoerster.

De bezetting van het bos begon afgelopen vrijdagochtend vroeg en is volgens de actiegroep een zware beproeving voor de mensen in hun hangmatten. Niet alleen het weer speelt de actievoerders parten. Ook zouden ze gaandeweg worden afgelost, maar eigenaar VDL heeft het bos zondag afgegrendeld met grote hekken. Activisten proberen ’s nachts het bos binnen te dringen om bezetters af te lossen. In totaal zijn onder meer bij die pogingen 21 mensen gearresteerd, die een gebiedsverbod kregen.

Werknemers

De actie begon met 27 bezetters, maar elke dag gaven er mensen op, deels door vermoeidheid, deels wegens verplichtingen elders. De mensen die volhardden hadden te lijden van regen, wind en kou, waartegen hun provisorisch gemaakte plastic zeilen rond hun hangmatten maar matig bescherming bieden.

Lees ook: De laatste ‘stormvaste’ actievoerders in het Sterrebos: vijf twintigers, onder wie één vrouw, maar geen Limburgers

Dinsdagmiddag demonstreren de 4200 werknemers van Nedcar vóór de gedeeltelijke kap van het Sterrebos om uitbreiding van de fabriek mogelijk te maken. De actie wordt gesteund door de vakbonden. Red het Sterrebos is niet tegen uitbreiding van de fabriek, maar zegt dat daarvoor alternatieven zijn zodat het bos kan worden gespaard. „Het is jammer dat het zo wordt geframed dat wij verantwoordelijk zijn voor de baanonzekerheid bij NedCar.” Die onzekerheid komt door het vertrek van BMW, en doordat bedrijven winst willen maken op een manier die ten koste gaat van werknemers en de natuur, vindt Red het Sterrebos. De actiegroep is niet bang dat werknemers hun bezetting eigenhandig zullen beëindigen. „Er is genoeg beveiliging en politie op de been om dat te voorkomen.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal