Geen Bospop voor Lionel Richie, Amerikaanse zanger annuleert Europese tour

Print
Geen Bospop voor Lionel Richie, Amerikaanse zanger annuleert Europese tour

Lionel Richie.  Afbeelding: EPA

De eerste Amerikaanse artiesten hebben hun tournee door Europa komende zomer geannuleerd vanwege de coronasituatie. Daarbij ook Lionel Richie, waardoor er een streep gaat door zijn optreden op Bospop.

Een tegenvaller voor festivaldirecteur Peter Verkennis. „Hier kun je geen rekening mee houden. Je gaat ervan uit dat als de coronasituatie het toelaat, een headliner die al twee keer verplaatst is ook gaat touren. Of het een kwestie van niet willen of niet durven is, ik weet het niet. Hij heeft natuurlijk een heel grote tour op het programma staan, waar veel geld mee gemoeid is. En als je dan voor ieder Europees land weer andere regels gelden, denk ik dat dat ook zeker van invloed is op het besluit die tour te cancellen. Ook omdat een verzekering de schade niet vergoedt, als een concert op het laatste moment niet door kan gaan. Dat kan voor een grote band met bergen personeel en materiaal een miljoenenstrop betekenen.”

Opvolger

Het Weerter festival hoopt binnen drie weken een opvolger voor Richie te presenteren. Maar dat is geen gemakkelijke opgave volgens Verkennis. „De meeste headliners boeken hun programma al een jaar van tevoren. Nu hadden wij geluk dat we op die vrijdag (8 juli, red.) Melissa Etheridge voor Richie hadden staan en dat we ook nog Rag’n’Bone Man konden krijgen, terwijl die eigenlijk te groot was om erbij te zetten. Dus daar zijn we nu blij mee. Toch gaan we nog zoek naar een nieuwe headliner die ook een beetje in hetzelfde straatje als Richie past. Want je kunt bij wijze van spreken wel AC/DC boeken maar daar doe je die fans die speciaal voor Richie zouden komen geen plezier mee.”

Bang dat nu meer Amerikaanse bands of headliners gaan afzeggen is Verkennis niet. „Buiten Beth Hart bevinden die andere bands zich al veel in Europa. Dat geldt ook voor Sting en op zondag hebben we Kensington boven aan het affiche staan.”

Sinéad O’Connor

Wat wel nog een twijfelgeval is, is de komst van de Ierse zangeres Sinéad O’Connor die na de zelfmoord van haar zoon Shane (17) begin januari werd opgenomen in een ziekenhuis. „Dit is natuurlijk verschrikkelijk, maar los daarvan kampt O’Connor vaker met mentale problemen, maar we hebben nog geen afzegging van haar management gehad.”

Behalve Richie heeft ook Aerosmith zijn tour door Europa in juni en juli geannuleerd. „We zijn de situatie rond Covid-19 blijven monitoren, maar het is door de onzekerheid over de reismogelijkheden, coronarestricties en andere issues duidelijk geworden dat het niet gaat lukken om de tour in die regio te laten doorgaan.” De band had geen shows in Nederland gepland staan. Wel zou Aerosmith naar onder meer Engeland, Frankrijk en Spanje reizen.

In Nederlandse zalen en op festivals staan nog meerdere Amerikaanse artiesten gepland. Zo komt Pearl Jam in juni naar Pinkpop en een maand later naar de Ziggo Dome. Ook onder meer KISS, Red Hot Chili Peppers en Billie Eilish hebben shows in Nederland op hun agenda staan.

Volg alles over Pinkpop bij De Limburger

Diverse verslaggevers zijn dit weekend op het festivalterrein in Landgraaf om verslag te doen van Pinkpop 2022. Gedurende 3 dagen plaatsen we recensies, reportages, interviews, foto's & video's en vind je alle bijzonderheden terug op de site. Ga naar > delimburger.nl/pinkpop en mis niets!