Voormalig Kamerlid Özturk uit Roermond maakt excuses voor beschuldigingen aan Defensie

 © ANP / ANP

Voormalig Denk-Kamerlid Selçuk Öztürk uit Roermond heeft excuses gemaakt voor uitspraken waarin hij Nederlandse militairen beschuldigde van moord. Daarmee is een rechtszaak tegen hem - aangespannen door de militaire vakbonden - van de baan.

Redactie

Öztürk deed zijn gewraakte uitspraken eind 2019 in een Kamerdebat over het bombardement op het Iraakse Hawija, waarbij zeventig burgerslachtoffers vielen. Hij zei toen tegen toenmalig minister van Defensie Ank Bijleveld: ,,Deze minister ziet niet de ernst van deze moord.” Dat kwam Öztürk op een storm van kritiek te staan. Militairen voelden zich aangevallen. Advocaat en veteraan Michael Ruperti deed namens 1200 militairen en veteranen aangifte van haatzaaien, belediging en laster tegen het Denk-Kamerlid.

Na die aangifte besloot het Openbaar Ministerie om Öztürk niet te vervolgen. Als Kamerlid kan hij niet namelijk worden gestraft voor uitspraken die in het parlement worden gedaan: de zogenoemde parlementaire onschendbaarheid. Daarop stelden de bonden een artikel 12-procedure in, om te proberen Öztürk alsnog te vervolgen. Bij zo’n procedure kan een rechter bepalen dat het OM alsnog tot vervolging over moet gaan.

Lees ook: DENK-oprichter Selçuk Öztürk uit Roermond verlaat de politiek: ‘Ik was misschien wel het op een na meest bedreigde Kamerlid’

Na een gesprek tussen Öztürk en de bonden zetten de militairen nu toch een streep onder de kwestie. Öztürk heeft gezegd dat zijn moordverwijt gericht was aan de verantwoordelijke ministers, en niet aan de militairen zelf. Ook liet hij weten bedreigd te zijn vanwege de kwestie. Öztürk maakte excuses, het ‘speet hem dat leden van de krijgsmacht en ook hun gezinnen zich door zijn uitlatingen geraakt voelden’.