Medewerkers VDL staken tijdelijk: ‘Een duurzaam milieu, ja! Maar niet ten koste van duurzame banen’

De manifestatie bij VDL Nedcar voor behoud van werkgelegenheid en tegen de bezetting van het Sterrebos. © Ermindo Armino

Born -

Medewerkers van VDL Nedcar in Born hebben dinsdagmiddag hun werk tijdelijk neergelegd om een tegengeluid te laten horen richting actievoerders in het Sterrebos.

Frans Dreissen

„Het gaat verdorie wel om onze boterham, ons bestaan.” Mandy Seeland, werkzaam in de lakstraat, verwoordt dinsdag de gevoelens van vrijwel alle medewerkers tijdens een manifestatie bij VDL Nedcar in Born. „Een duurzaam milieu? Ben ik hartstikke voor. Maar niet ten koste van duurzame banen.”

Een overgroot deel van de 4200 werknemers van VDL Nedcar is dinsdagmiddag op eigen initiatief, en geruggensteund door ondernemingsraad en vakbonden, in actie gekomen voor behoud van werkgelegenheid. Zij vrezen dat de bezetting van het nabijgelegen Sterrebos, door doorgewinterde milieuactivisten van buiten Limburg, de onderhandelingen tussen VDL Nedcar en de beoogde Amerikaanse klant Rivian, onherroepelijk en ernstig schaadt.

 © ANP

Houthakbos

„Waar maken ze zich druk over? Een houthakbos. De kap daarvan wordt ruimhartig gecompenseerd. Viervoudig nota bene. Er ligt een keiharde toezegging.” Will Kroonen (61), al 37 jaar werkzaam voor VDL Nedcar, wil graag zijn pensioen halen in de autofabriek. „De mensen die in de bomen hangen, hebben geen idee wat ze met hun actie kapotmaken.”

Lees ook: Burgemeester roept bezetters van Sterrebos op om te vertrekken

De manifestatie brengt in vier etappes vele honderden medewerkers op de been. „Omdat we bezorgd zijn over onze toekomst”, legt Peter Lenssen, actief op de yard, uit. „Ik heb veel vertrouwen in Rivian dat elektrische auto’s ontwikkelt. De Amerikanen geven ons nieuwe bestaanszekerheid.”

 © Ermindo Armino

Het saamhorigheidsgevoel op het voorplein van VDL Nedcar is groot, het signaal dat wordt afgegeven aan de laatste bezetters is stevig. „Het zijn beroepsdemonstranten”, denkt Mandy Seeland. „Laat ze toch een echte baan zoeken. Die paar activisten verzieken het voor duizenden gezinnen.”

Open brief

De ‘open brief aan VDL-medewerkers’ die de actiegroep Red Het Sterrebos op zijn website heeft geplaatst, heeft extra kwaad bloed gezet. ‘Ik snap heel goed dat jullie je zorgen maken om je baan bij VDL’, schrijft Hanneke, een van de boomklimmers. ‘Ik werk zelf ook voor zo’n baas die me te weinig betaalt, constant dreigt met ontslagen en eigenlijk alleen maar uit is op meer winst. En dat is precies waarom ik denk dat we eigenlijk de handen ineen zouden moeten slaan.’

 © Ermindo Armino

Vakbondsbestuurder Ron Peters (FNV) spreekt van ‘een venijnige stoot onder de gordel’. „De reactie van deze activiste is ver beneden alle peil.” Met uitlatingen als ‘de miljardair achter VDL beschouwt jullie als kostenpost en lastig’ en ‘Van Der Leegte wil geen 4000 banen behouden, maar zo veel mogelijk winst ten koste van bos en banen’, heeft de milieugroepering zelfs het allerlaatste restje sympathie in Born verspeeld.

Lees ook: Nog drie bezetters over in Sterrebos bij VDL Nedcar

De verontwaardiging onder Nedcar-medewerkers is groot. „Als je vindt dat je baas je te weinig betaalt, dan vertrek je toch”, aldus Will Kroonen. „Dat is tenminste nog een vrije keuze. Maar wij hebben straks geen keus als ze ons door zo’n bezettingsactie de banen afpakken.”

 © Ermindo Armino

Tegengeluid

„Wij dragen allen het milieu een warm hart toe”, zeggen Ron Peters (FNV) en Robert Wonnink (CNV). „Er is respect voor actievoerders die zich oprecht inzetten voor het behoud van bomen. Maar met dit soort teksten op de website, toon je je ware aard. Des te groter voor ons de noodzaak om op te komen voor de echte duurzame banen; om een krachtig tegengeluid te laten horen.”

Medewerkers van VDL Nedcar leggen werk stil: ‘Moeten 4500 gezinnen op een houtje bijten?’. © Track’88

De manifestatie verloopt zeer gemoedelijk. De verwachtingen bij de medewerkers zijn hoog. „We hopen dat onze directie snel met goed nieuws komt”, aldus ondernemingsraadvoorzitter Abdel Lahssaini. „We kijken met zijn allen reikhalzend uit naar de nieuwe klant. Dan kunnen we de sores van nu tenminste achter ons laten en weer echt gaan bouwen aan een nieuwe toekomst.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal