Partij voor de Dieren roept Brussel te hulp tegen kap Sterrebos

Actievoerders bezetten al dagen het Sterrebos. © Ermindo Armino

Born -

De Partij voor de Dieren roept de hulp in van de Europese Commissie om het Sterrebos te behouden.

RedactieBron: ANP

De kap van het bos door autofabrikant VDL Nedcar treft mogelijk vleermuizen en naburige natuurgebieden, die worden beschermd door Europese regels. De commissie moet uitspreken dat ten minste de gevolgen beter worden onderzocht, vindt Europarlementariër Anja Hazekamp.

Lees ook: Sittard-Geleen wil ingrijpen tegen bezetters Sterrebos bij Born

De Raad van State moet nog beslissen over het lot van het bos, dat sinds vrijdag wordt bezet door actievoerders die willen verhinderen dat het tegen de vlakte gaat. De commissie wacht het oordeel van de nationale rechter doorgaans af, maar ziet toe op de natuurbeschermingsregels en kan zo nodig ingrijpen. De Raad van State velt binnen drie weken een oordeel.

Hazekamp wijst erop dat in het Sterrebos elf beschermde vleermuissoorten leven. Die zouden onder de kap kunnen lijden, evenals de vlakbij gelegen natuurgebieden van Abdij Lilbosch en Klooster Maria Hoop. De Europarlementariër vraagt Eurocommissaris Frans Timmermans en zijn collega’s de zaak in de gaten te houden. „Het zou een slecht signaal zijn om het kappen van een 200 jaar oud bos, in strijd met EU-regels, door de vingers te zien.”

Lees ook: Medewerkers VDL staken tijdelijk: ‘Een duurzaam milieu, ja! Maar niet ten koste van duurzame banen’

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal