Tuchtraad zet morrend punt achter schending bankierseed Ralph Hamers

Print
Tuchtraad zet morrend punt achter schending bankierseed Ralph Hamers

Voormalig ING-topman Ralph Hamers.   Afbeelding: ANP/HH

Simpelveld -

Voor de Limburgse voormalig ING-topman Ralph Hamers is de dreiging niet meer als bankier te mogen werken wegens schending van de bankierseed geweken. Het Tuchtrecht Banken laat de kwestie vallen, maar dan wel omdat de instelling naar eigen zeggen te weinig inzicht krijgt van ING naar het gedrag in de top.

In september meldde het Tuchtrecht Banken al dat Hamers en veertien andere directieleden, managers en commissarissen de bankierseed niet hadden geschonden bij de jarenlange witwasproblemen bij de bank. Toch wilde de instelling nog eens naar de zaak kijken nadat twee partijen een herzieningsverzoek hadden ingediend over het vonnis.

Die verzoeken zijn nu afgewezen omdat „de informatie die de bank heeft verstrekt onvoldoende zicht geeft op concrete gedragingen van medewerkers van de bank. Daarom kan niet worden beoordeeld of zij de bankierseed hebben geschonden”, zo luidt de conclusie. Omdat er geen beroep tegen een afwijzing van een herzieningsverzoek kan worden ingediend is de zaak tegen Hamers en zijn voormalige collega’s hiermee ten einde gekomen.

‘Betreurenswaardig’

Toch noemt de voorzitter van de Tuchtcommissie de gang van zaken ‘betreurenswaardig’: „Door de beperkte mogelijkheden van het bankentuchtrecht is dit helaas niet anders.”

Bij het herzieningsverzoek had een melder gesteld dat het optreden van de raad van bestuur en raad van commissarissen van ING tijdens de witwasproblemen niet had voldaan aan de ‘wettelijke eisen van geschiktheid’.

De Tuchtcommissie stelt echter dat het aan toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) is om hier een oordeel over te geven. DNB maakt echter nooit besluiten over hertoetsingen van bestuurders bij financiële instellingen publiekelijk bekend.

In een reactie stelt ING dat met het Tuchtrecht overleg is gevoerd over de aan te leveren informatie, en dat die vervolgens is aangeleverd. De bank spreekt verder van ‘collectief falen’ bij de witwasproblemen.

Schikking

ING kwam in september 2018 tot een schikking van 775 miljoen euro met het Openbaar Ministerie voor jarenlange tekortkomingen bij het voorkomen van witwaspraktijken bij de bank. Indertijd verantwoordelijk ceo Hamers werkt inmiddels als topman bij het Zwitserse UBS. Op last van het Haags gerechtshof moet het OM het besluit om hem niet te vervolgen opnieuw bekijken. Nog altijd is niet duidelijk of er ook daadwerkelijk een zaak tegen Hamers wordt gestart.

Lees ook: Tuchtzaak: onvoldoende bewijs dat oud-topman Ralph Hamers bankierseed schond in witwasaffaire ING

Wel loopt nog een onderzoek naar mogelijke schending van de bankierseed door leden van de raad van commissarissen bij ING over een plan om de salarissen in de top van bank te verhogen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee