Afsluitende actie Thornse appelbomen

 © Gemeente Maasgouw

Thorn -

Afgelopen vrijdag en zaterdag vond de afsluitende actie plaats rond het streekeigen appelras Reinette van Thorn, ofwel de Thoearder Reinette.

 

Inwoners konden zich eerder inschrijven voor de hoogstamfruitbomen, verstrekt door de gemeente Maasgouw en stichting IKL. In totaal zijn er vrijdag en zaterdag ruim 300 bomen uitgereikt aan 140 deelnemers. Naast een Reinette van Thorn kregen de deelnemers ook een korte presentatie over het landschap en biodiversiteit in Maasgouw en een snoeicursus aangeboden.

Lees ook: Stichting IKL deelt gratis hoogstamfruitbomen uit aan inwoners van Maasgouw

De Reinette de Thorn is een oud ras dat in vroeger tijden veelvuldig in Thorn te vinden was. De gemeente Maasgouw zet al enkele jaren in samenwerking met IKL Limburg en de provincie een actie op om dit stukje cultuurhistorie terug te krijgen in Thorn. De afgelopen jaren zijn er in totaal ongeveer 600 Reinettes van Thorn uitgedeeld en verspreid in de gemeente aangeplant. Daarmee is het behoud van een oud appelras voor de toekomst veiliggesteld. De aanplantactie is mede ondersteund door de provincie Limburg vanuit het 1 miljoen bomenplan.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal