’Nederland haalt IS-vrouwen en kinderen op’

Print
’Nederland haalt IS-vrouwen en kinderen op’

Afbeelding: EPA

Nederland zou vanochtend vijf IS-vrouwen en hun kinderen hebben opgehaald vanuit een detentiekamp in Syrië. Dat melden journalisten in de regio. Haagse bronnen bevestigen dat de Tweede Kamer vandaag wordt geïnformeerd over een dergelijke missie, die om veiligheidsredenen altijd geheim moet blijven tot de uitreizigers in Nederland zijn.

Zo’n dertig Nederlandse vrouwen en hun 70 kinderen zitten al twee jaar in detentiekampen in het Koerdisch deel van Syrië. De vrouwen sloten zich jaren geleden aan bij IS. Nadat het Kalifaat van de terreurgroep viel, belandden ze in Koerdisch gevangenschap. Er zitten honderden Europese vrouwen in die kampen.

Het kabinet is al langer bezig om uitreizigers naar Nederland te halen om ze te berechten, terwijl het standpunt eerder nog was dat niet te doen. In navolging van IS-vrouw Ilham B. werkte het demissionaire kabinet al aan het terughalen van vijf IS-vrouwen.

Betrokken bewindslieden hebben de Koerdische autoriteiten in het noorden van Syrië gevraagd in het najaar al gevraagd of zij bereid zijn om de repatriëring van vijf IS-vrouwen mogelijk te maken. De rechtbank in Rotterdam besliste in juli dat het kabinet zich daarvoor moest inspannen.

Eerder was het standpunt van het kabinet nog om geen IS’ers op te halen. Dat is gaan schuiven nadat de rechter de druk opvoerde. Als de vrouwen niet worden opgehaald, dreigen rechtszaken te verlopen waardoor straffeloosheid op de loer ligt. De kans bestaat dan dat ze ongemerkt alsnog naar Nederland komen, zonder dat vervolging dan nog mogelijk is.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee