VS: nieuwe leider Islamitische Staat uitgeschakeld in Syrië

Print
VS: nieuwe leider Islamitische Staat uitgeschakeld in Syrië

Afbeelding: ANP / AFP

De nieuwe leider van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) is uitgeschakeld na een Amerikaanse operatie in het noorden van Syrië.

Terroristenleider Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi blies zichzelf op tijdens de Amerikaanse aanval, maakte de Amerikaanse president Joe Biden bekend tijdens een korte toespraak tot het Amerikaanse volk. Hij sprak over een daad van „wanhopige lafheid”.

Naar verluidt kwamen ook familieleden van de IS-leider om het leven bij de explosie. Bij de operatie zijn geen Amerikanen gesneuveld. Met de dood van de wereldwijde leider van IS is een „grote terroristische dreiging verwijderd”, aldus Biden. Hij waarschuwde ook andere terroristen: „Wij zullen je vinden.”

Helikopters

Al-Hashimi al-Qurayshi was de opvolger van terroristenleider Abu Bakr al-Baghdadi. Die vond in 2019 op een vergelijkbare manier de dood toen Amerikaanse troepen zijn schuilplaats bestormden in Syrië. IS had in dat land en buurland Irak een kalifaat (islamitisch rijk) uitgeroepen, maar dat hield slechts enkele jaren stand.

Amerikaanse media hebben op basis van getuigen en berichten op sociale media gereconstrueerd wat is voorgevallen in het noordwesten van Syrië. Amerikaanse speciale eenheden arriveerden met helikopters en omsingelden een huis in de buurt van de grens met Turkije. Bewoners zouden via luidsprekers zijn opgeroepen zich over te geven, schrijft The New York Times.

Zware gevechten

Uiteindelijk ontstonden zware gevechten. Het huis liep daarbij zware schade op. Een van de helikopters zou tijdens de operatie technische problemen hebben gekregen. Het toestel moest aan de grond worden gezet en zou later zijn verwoest door een Amerikaanse luchtaanval. De speciale eenheden vertrokken uiteindelijk in de overgebleven helikopters. Het Witte Huis deelde op Twitter een foto van Biden die de operatie live volgt vanuit de VS.

Lees ook: ’Nederland haalt IS-vrouwen en kinderen op’

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee