Wie bezwaar maakt tegen zijn woningwaarde, maakt veel kans op een fikse verlaging

In 2020 maakten 190.000 mensen bezwaar. In twee op de vijf gevallen kregen ze gelijk. 

In 2020 maakten 190.000 mensen bezwaar. In twee op de vijf gevallen kregen ze gelijk. © Getty Images

Sittard -

Als mensen het oneens zijn met de geschatte waarde van hun woning, krijgen ze vaak gelijk. Gemiddeld wordt de waarde met 10 procent verlaagd. Het loont blijkbaar om bezwaar te maken.

Peter Heesen

Dat leren cijfers van de Waarderingskamer, die toezicht houdt op het taxeren van woningen. Het vaststellen van de waarde is een taak van de gemeenten en moet zorgvuldig gebeuren. Als je huis duurder wordt, betaal je namelijk meer belasting. Niemand wil te veel betalen, omdat de waarde van zijn woning te hoog is geschat. Toch komt het nog veelvuldig voor.

Zo deed het gerechtshof in Den Bosch onlangs uitspraak in een zaak die een huizenbezitter in Limburg had aangespannen. Hij kreeg in 2019 bericht dat zijn tweekapper 303.000 euro waard was op de peildatum 1 januari 2018. Dat was een stijging van 21 procent in één jaar. Hij protesteerde, waarna de ambtenaar over zijn hart streek en er 282.000 euro van maakte.

Lees ook: Dit verwacht jouw gemeente aan ozb te innen dit jaar

Onzin

De eigenaar was nog niet tevreden en stapte naar de rechter. Hij voerde aan dat de ambtenaar tot de forse verhoging was gekomen doorat de kwaliteit en het onderhoud van de woning uitzonderlijk goed zouden zijn. De bezitter kon bewijzen dat badkamer, keuken en toilet juist verouderd waren. De taxateur was daarvan niet op de hoogte, omdat hij nooit binnen was geweest, aldus de eigenaar.

Daarnaast had de ambtenaar als referentie drie vergelijkbare woningen gevonden die rond de peildatum waren verkocht. De eigenaar vond zelf drie vergelijkbare huizen die voor een veel lagere prijs van de hand waren gegaan. In zijn ogen was zijn woning 241.000 euro waard, 62.000 euro minder dan de ambtenaar had berekend. Omdat de ambtenaar niet aannemelijk kon maken dat de bezitter onzin verkocht, werd de eigenaar in het gelijk gesteld.

Black box

De zaak toont weer aan dat het taxeren van huizen geen exacte wetenschap is. Omdat het gaat om grote aantallen, maken gemeenten gebruik van computermodellen. Die worden gevoed met gegevens als oppervlakte, bouwjaar, postcode en woningtype, maar ook prijzen van vergelijkbare woningen. Een ingewikkeld en ondoorzichtig proces met een ongewisse uitkomst en daarom vaak een black box genoemd.

Veel woningeigenaren slikken even als ze een forse waardestijging voor de kiezen krijgen, maar vertrouwen er vaak op dat de overheid haar werk goed doet. Bovendien rijzen de prijzen van woningen de laatste jaren de pan uit door de enorme schaarste. Juist daarom is het echter ook belangrijk kritisch te blijven en niet alles voor zoete koek te slikken.

Succes

Daarbij bewijst de praktijk dat bezwaar maken vaak loont. In 2020 maakten 190.000 mensen bezwaar. In twee op de vijf gevallen kregen ze gelijk. De waarde werd gemiddeld met bijna 10 procent verlaagd. Eigenaren maken de meeste kans op succes als ze adviesbureaus inschakelen die de procedure voeren. Ook weten zij vaker forse verlagingen te bewerkstelligen.

Lees ook: Een hogere WOZ-aanslag hoeft niet altijd slecht te zijn

Deze maand valt de gemeentelijke aanslag met de nieuwe woningwaarde in de bus. Kijk er zorgvuldig naar. Besef dat de waarde bepaalt hoeveel je bijvoorbeeld aan onroerendezaakbelasting (ozb) en inkomstenbelasting kwijt bent. Als je de waarde via een bezwaar met 30.000 euro kunt verlagen, scheelt dat zo’n 100 euro aan belasting per jaar, en dat jaar op jaar. En als je een woning erft met een te hoge waarde, kan het ineens om vele duizenden euro’s gaan.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee