Kunstmatige intelligentie biedt ongekende mogelijkheden: zie deze Limburgse voorbeelden

Via de website Swapmeals.com worden recepten aangepast aan de wensen van iedere gebruiker.  © Verdify

Venlo -

Zo lastig als het is om uit te leggen wat kunstmatige intelligentie is, zo boeiend zijn de toepassingen. De AI-Academy in Venlo helpt nieuwe ideeën bedenken en realiseren. „Als dit al lukt, wat kun je dan nog meer?”

Peter Heesen

Een persoon wordt vermist. Paniek! Familie en vrienden helpen de politie met zoeken. Met de beste bedoelingen wordt de speurtocht al gauw chaotisch. Zou het niet handig zijn als er een app is met informatie over de vermiste, zoals personalia, signalement en foto? Via die app kan iedereen tevens invoeren waar hij aan het zoeken is, wat dubbel werk voorkomt.

De kans is groot dat de zoektocht dan eerder tot een hereniging leidt en minder tijd, mensen en kosten vergt, stelt een agent van de basiseenheid Heerlen. Hij ontwikkelde een prototype. De politieman, die niet met naam in de krant wil, presenteerde zijn oplossing bij de afronding van zijn opleiding aan de Brighlands AI-Academy in Venlo.

Overval voorspellen

AI staat voor artificial intelligence ofwel kunstmatige intelligentie. Door het analyseren van enorme hoeveelheden data kan de computer voorspellingen doen met een hoge waarschijnlijkheid. Christel Linders van de nationale politie vertelt dat een programma wordt ontwikkeld dat actuele vluchtroutes berekent, waardoor daders van een overval sneller opgespoord worden. Zij kan zich voorstellen dat je door analyse van historische data kunt voorspellen waar en wanneer de kans op een inbraak of overval het grootst is, vergelijk het met een hooikoortswaarschuwing bij bepaald weer.

Robert Frissen, analist bij de politie, zegt dat de politie tijdens de avondklokrellen verrast werd door de hoge opkomst van jongeren én het buitensporige geweld dat ze gebruikten. De ophitsers riepen anderen op om te komen rellen, zodat zijzelf zich makkelijker konden verschuilen in de massa. Hij stelt voor om een toepassing gebaseerd op AI te gebruiken om permanent berichten op sociale media te analyseren en via een dashboard inzichtelijk te maken of er sprake is van onvrede en agressie. Door het sentiment onder jongeren voortdurend te peilen, kan voorspeld worden wanneer het uit de hand loopt. Frissen: „Als dit al lukt, wat kun je dan nog meer?”

Spotify

De AI-opleiding is een initiatief van de ICT-ondernemers Hans Hendrikx en Roy Lenders. Ze constateerden dat kunstmatige intelligentie ongekende mogelijkheden biedt. Voorbeelden zijn Netflix en Spotify, die op basis van je kijk- en luistergedrag voorspellen waar je nog meer van houdt. AI is echter ook ingewikkeld. Hendrikx: „Na drie zinnen haken mensen af, als ik het ze wil uitleggen.” Liever geeft het duo voorbeelden die in Limburg zijn ontwikkeld.

Neem Verdify in Venlo. Via zijn app Swapmeals worden recepten voor gerechten toegesneden op de wensen van iedere gebruiker. Daarbij wordt rekening gehouden met gezondheid, levensstijl en smaak. AgroWizard ontwikkelde een app die de stamdikte van fruit- en laanbomen automatisch meet, zodat telers steeds over actuele informatie beschikken. Waar eerst het personeel handmatig de diktes van miljoenen bomen moesten meten, gebeurt dat nu met een tractor die voorzien is van een camera. Directeur Pim Deuling: „Je hoeft geen tovenaar te zijn om te kunnen toveren met data.”

Zonnepanelen

Het eerste klasje van de AI-Academy leverde meer interessante toepassingen op. Béla Roesink, werkzaam bij de gemeente Venlo, ontwikkelde een model dat na analyse van luchtfoto’s kan vertellen hoeveel zonnepanelen op daken liggen en waar nog plaats is. Manon Vrins van Seacon Logistics in Venlo werkte aan een model dat nauwkeuriger voorspelt wanneer een container op de plaats van bestemming is, rekening houdend met weer, stakingen, files.

Meer informatie: brightlandsaiacademy.com.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal