Handtekeningen petitie Keijzer tegen coronapas stromen binnen

Mona Keijzer. © Hollandse Hoogte / ANP

Het gaat hard met de ondertekening van de petitie van oud-CDA-staatssecretaris Mona Keijzer voor onmiddellijke afschaffing van het coronatoegangsbewijs (CTB). Tegen het middaguur stond de teller op bijna 120.000. Het is zo druk dat de webpagina soms even vastloopt. De oproep aan het kabinet-Rutte ging vrijdag in de lucht.

RedactieBron: ANP

De petitie verwijst naar een manifest onder het motto Onverdeeld Open. Daarin pleit een brede coalitie van prominenten voor het heropenen van de samenleving zonder coronapas. „Nu duidelijk wordt dat ook dit coronavirus endemisch zal worden, mogen coronatoegangsbewijzen geen plaats krijgen in de ‘gereedschapskist’ van een vrije democratie. Wij roepen de regering en het parlement op om het coronatoegangsbewijs per direct af te schaffen”, zeggen ze. „De schade die erdoor wordt veroorzaakt, staat niet in verhouding tot eventuele voordelen voor de volksgezondheid.” Ze noemen de coronapas een „inbreuk op grondrechten” die „niet noodzakelijk is, laat staan proportioneel”.

Lees ook: Grote coalitie met Mona Keijzer als gezicht wil af van coronapas

Onder de opstellers van het manifest zijn ex-politici, medici, juristen, ondernemers en wetenschappers. Zo staan de namen van de oud-Kamerleden Joël Voordewind (ChristenUnie), Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) en Michel Rog (CDA), evenals hoogleraar Jan Rotmans, cabaretier Guido Weijers en de regisseurs Dick Maas en Martin Koolhoven onder de oproep.

Mona Keijzer was in het vorige kabinet staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat. Premier Mark Rutte ontsloeg haar eind september vorig jaar op staande voet nadat ze zich in De Telegraaf tegen de invoering van de coronapas had gekeerd, waardoor het kabinet niet meer met één mond sprak.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal