Grote animo voor betoging voor meer compensatie leenstelsel
Studenten tijdens een protest op het Museumplein. Organisatoren FNV Young & United en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) vragen met het protest aandacht voor een eerlijke compensatie voor het leenstelsel. — © ANP / ANP
Studenten en sympathisanten uit het hele land zijn naar het Museumplein in Amsterdam gekomen om een hogere compensatie te eisen voor degenen die onder het zogenoemde leenstelsel studeerden. Volgens de organisatoren trekt de betoging 6000 tot 7000 mensen.
Het nieuwe kabinet trekt geld uit voor de studenten, maar in de ogen van de demonstranten wel veel te weinig. De betogers roepen leuzen als „Wat willen wij? schuldenvrij!” en „Pechgeneratie, we eisen compensatie.”
De meeste betogers zijn jongeren, al zijn er ook ouderen naar het Museumplein gekomen uit solidariteit met de studenten, zoals Anita Hajee (62) en Ruud Jonker (65). „We zijn hier voor de pechgeneratie. Daar staat er een”, zegt ze terwijl ze naar haar zoon en diens vriend wijst. En daar moeten we voor opkomen. Om ervoor te zorgen dat ze hun leven niet al met schulden beginnen.”
Leenstelsel
Een 25-jarige vrouw uit Leiden zegt dat ze naar Amsterdam is gekomen omdat haar generatie voor de overheid „het proefkonijn van het leenstelsel” is geweest. „Het leenstelsel werkt niet, dat is duidelijk.”
Het leenstelsel werd van kracht in 2015. Voor die tijd kregen studenten een basisbeurs, maandelijks een paar honderd euro, die in de meeste gevallen niet hoefde te worden terugbetaald. Die basisbeurs komt vanaf 2023 weer terug. De generatie studenten die in de tussenliggende jaren geen studiefinanciering ontving, wordt volgens de plannen van het kabinet gecompenseerd voor het extra geld dat ze hebben moeten lenen.
Lees ook: Twintigers over geld en de woningmarkt: ‘Gemiddeld verdienen is niet meer genoeg’
De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en FNV Young & United rekenen voor dat de 1 miljard euro die het kabinet daarvoor uittrekt, neerkomt op een vergoeding van 1000 tot 2000 euro per persoon. Dat vinden de bonden veel te weinig. „Onze generatie mag niet de dupe worden van een mislukt bezuinigingsexperiment van het kabinet.”