Te harde wind: Olympische afdaling voor skiërs afgelast en verplaatst naar maandag

 © EPA

Yanqing -

De afdaling voor alpineskiërs op de Olympische Spelen van Beijing gaat zondag niet door en is verplaatst naar maandag. De organisatie heeft het eerste onderdeel van het alpine-programma moeten uitstellen vanwege de aanhoudende harde wind in Yanqing, gelegen op zo’n 200 kilometer van Beijing. In eerste instantie was de starttijd al twee keer verschoven.

Omdat de omstandigheden niet verbeterden, werd de afdaling afgelast. De organisatie gaat het onderdeel opnieuw inplannen. Voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) was naar Yanqing gekomen om de afdaling te zien, maar de Duitser bleek de reis voor niets te hebben gemaakt.

Zaterdag werd de laatste training op de ruim 3 kilometer lange piste van Yanqing al afgebroken vanwege de harde wind, die steeds van richting veranderde. Nadat drie skiërs naar beneden waren gekomen, besloot de organisatie om de training af te breken.

Vier jaar geleden, bij de Spelen van Pyeongchang in Zuid-Korea, zat de harde wind de skiërs ook vaak dwars. Toen werd de afdaling voor de mannen ook uitgesteld.

Maandag staat in Yanqing de reuzenslalom voor vrouwen op het programma, met de Nederlandse skiester Adriana Jelinkova als een van de deelneemsters.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal