Piek hoogwater bereikt Geuldal; straten blank en kelders volgelopen

 © Track’88

Epen -

De Geul is op veel plaatsen buiten de oevers getreden. Dat zorgt voor overlast en problemen in Zuid-Limburg.

Redactie

Het vele water in de Kleine Geul is afkomstig uit België, waar het hevig heeft geregend. Maandagochtend even na zes uur heeft de hoogwaterpiek Schin op Geul bereikt. De brandweer is ter plekke om de situatie in de gaten te houden.

Brandweer slaat groot alarm vanwege hoogwater Geul . © Track’88

De piek zal daarna richting Valkenburg stromen. Ook hier is uit voorzorg extra brandweer aanwezig. Inwoners van Valkenburg die vragen hebben of zandzakken nodig hebben, kunnen bellen met de gemeente via telefoonnummer 14043.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Zandzakken

Het hoogwater veroorzaakte in de nacht van zondag op maandag al problemen in de laag gelegen delen van Epen en Mechelen.

Veel velden bij Epen staan onder water en meerdere straten zijn afgezet. Ook is de kelder van de Wingbergermolen in het dorp volgelopen. In de molen bevinden zich zestien mensen die nergens heen kunnen, doordat overal rondom de molen water staat.

Stijgt het water nog verder, dan zullen die zestien mensen moeten worden geëvacueerd. Zowel de watermolen als meerdere huizen eromheen krijgen zandzakken om zich tegen het water te beschermen. In totaal zijn tussen de 1200 en 1400 zandzakken uitgedeeld door het waterschap.

Molen

Paulien Pinckaers, de eigenaresse van de Wingbergermolen, werd om 16.00 uur gebeld dat de sluizen van de molen open moesten wegens de snel stijgende waterstand van de Kleine Geul. De afvoersnelheid van het water bedroeg 20 kubieke meter per seconde, terwijl die normaal slechts 2 kuub per seconde is. Om 19.00 vroeg Pinckaers om zandzakken. Het waterschap leverde die rond 23.30 uur. Volgens Pinckaers kon het waterschap toen nog niet zeggen hoe het verder zal gaan vannacht, doordat veel van haar meetpunten eruit liggen. Pinckaers stelde boos dat er blijkbaar niets is geleerd van de vorige watersnood die Limburg trof.

Een woordvoerder van de brandweer stelde eerder juist dat de hulpdiensten, na de overstromingen in juli, wel degelijk sneller reageren op de stijging van de waterstand in de kleine rivier. „Waterschap Limburg houdt de situatie goed in de gaten, voert extra inspecties uit en treft waar nodig maatregelen om wateroverlast te beperken.”

Bierbrouwerij

Ook bij de Brand Bierbrouwerijen in Wijlre staat het water hoog. Kratten en vaten bier staan in het water, dat zondagavond omhoog is gekomen als gevolg van de hevige regenval de afgelopen dag. Het terrein van de brouwerij is veranderd in een wildwaterbaan.

In Wijlre is het water inmiddels weer aan het zakken.

 © Track’88

Groot alarm

De brandweer sloeg zondagavond laat groot alarm om de hoge waterstand van de Kleine Geul in Epen. Het waterschap Limburg meldt dat zware regenval op meerdere plaatsen verhoogde waterstanden oplevert. Met name de waterstanden in Geul en Gulp zijn zondagavond gestegen.

Lees ook: Brandweer slaat groot alarm vanwege hoogwater Geul

Volgens Weer.nl is er in Zuid-Limburg 32 millimeter gevallen, gelijk aan drie volle emmers water per vierkante meter. Normaal gesproken valt dat in iets meer dan twee weken tijd.

Watersnood

Het waterschap roept inwoners op om de website waterstandlimburg.nl in de gaten te houden. Daarop staan de actuele waterstanden bij mensen in de buurt. Het waterschap kondigt aan mensen te informeren via deze website en social media zoals twitter.

Afgelopen zomer veroorzaakte de watersnood in Limburg grote schade in het Geuldal. Toen overstroomde het normaal zo rustige riviertje de Geul, met een enorme ravage in het toeristische Valkenburg tot gevolg.