Actiegroep: ‘Aanvoer medicijnen naar bezetters Sterrebos verboden’

 

 © ANP

Born -

Actievoerders mogen sinds zondag volgens actiegroep Red het Sterrebos niet langer medicijnen brengen naar bezetters van het Sterrebos naast VDL Nedcar.

RedactieBron: ANP

Ook de aanvoer van powerbanks voor het opladen van mobieltjes, en van poepzakjes en toiletpapier wordt sinds zondag niet meer toegestaan. Dat zei een woordvoerster van de actiegroep maandagochtend.

Eén boomklimmer heeft daardoor zondag de actie moeten opgeven. Twee anderen gaven op vanwege het barre weer, met name omdat ze geen goede bescherming daartegen hadden, aldus de woordvoerster. De drie zijn zodra ze uit de boom klommen op de grond opgepakt door de beveiliging en overgedragen aan de politie. Ze werden aangehouden.

‘Veiligheid in gevaar’

De actiegroep is niet te spreken over het verbod om medicijnen en de andere zaken te brengen. „Het verbod om medicijnen en powerbanks te verstrekken brengt de veiligheid van de mensen in de bomen in gevaar”, aldus de woordvoerster. „Zeker als hun mobieltjes leeg raken, is geen communicatie met hen meer mogelijk.” De politie kon maandag niet reageren. „We zoeken het nog uit, en weten niet of wij of de gemeente hierop gaat reageren”, aldus de woordvoerster van de politie.

Lees ook: Video: Actievoerders uit het hele land steunen ‘vleermuizen’ in het Sterrebos

Sittard-Geleen kon maandag ook geen reactie geven. Eerder verwees de gemeente door naar de politie. Een woordvoerder van VDL NedCar ontkent dat het bedrijf beveiligers opdracht heeft gegeven de aanvoer van onder meer medicijnen te verbieden en zegt de richtlijnen van de gemeente te volgen. Aanvankelijk werd ook de aanvoer van voedsel en water tegengehouden, later besloot de gemeente dit een keer per dag toe te staan.

Door het vertrek van de drie zitten er maandag nog zes klimmers in de bomen. De bezetting van het bos begon op vrijdag 28 januari. Twee mensen zitten al sinds die dag in de bomen, de anderen zijn er later bij gekomen. Tientallen activisten zijn sindsdien opgepakt, deels bij pogingen het bos binnen te gaan, deels toen ze uit de bomen klommen en op de grond staande werden gehouden en overgedragen aan de politie.

Lees ook: Chauffeur busje bij Sterrebos verdacht van bedreiging

De bezetters verzetten zich tegen de kap, die volgens boseigenaar VDL nodig is om uitbreiding van autofabriek Nedcar mogelijk te maken.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee