Mariëtte Hamer wordt regeringscommissaris seksueel geweld

Mariëtte Hamer, momenteel voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER), wordt regeringscommissaris seksueel overschrijdend gedrag en seksueel geweld.  © Hollandse Hoogte / ANP

Mariëtte Hamer, momenteel voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER), wordt regeringscommissaris seksueel overschrijdend gedrag en seksueel geweld.

RedactieBron: ANP

Vanuit die rol gaat zij het kabinet „gevraagd en ongevraagd” adviseren over de aanpak van seksueel wangedrag. Hiervoor komen de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en Sociale Zaken en Werkgelegenheid met een „nationale aanpak”.

Lees ook: Opinie: Wie komt er op voor de vrouwelijke arbeidsmigranten die te maken hebben met grensoverschrijdend gedrag?

Het ministerie van OCW, waaraan Hamer zal rapporteren, schrijft dat het „noodzakelijk is om nu een doorbraak te forceren”. De recente onthullingen over wangedrag bij voetbalclub Ajax en het programma The Voice of Holland laten dit volgens het ministerie zien.

Het kabinet wil meer doen aan bewustwording, „want intimidatie en misbruik horen niet thuis in Nederland”, schrijven de ministers Robbert Dijkgraaf (OCW) en Karien van Gennip (SZW) in een verklaring.

Meer discussie

Dijkgraaf erkent dat het probleem al langer speelt, maar stelt vast dat er de laatste weken „door allerlei incidenten” meer discussie over is ontstaan. „Het is belangrijk dat iedereen in leidinggevende functies daar een rol in speelt, en dat geldt zeker voor ons als kabinet”, vindt hij. Met de aanstelling van een regeringscommissaris die zich daar fulltime mee gaat bemoeien, zet het kabinet volgens de minister „een van de zwaarste instrumenten” in.

Van Gennip vindt het „echt hoog tijd” dat ongewenst gedrag op de werkvloer beter wordt aangepakt. Daarvoor is het allereerst van belang om „met elkaar te definiëren wat je nou wel en niet oké vindt als gedrag”. Er is wat Van Gennip betreft een cultuurverandering nodig en die moet beginnen met „het voorbeeld aan de top”. Dat die nu wordt ingezet, heeft er volgens haar ook mee te maken dat de helft van het nieuwe kabinet uit vrouwen bestaat.

Van Gennip verwacht dat Hamer „vol vuur” de gesprekken zal aangaan met bedrijven en organisaties. Dijkgraaf rekent er daarnaast op dat zij „met goede ideeën komt”.

Hamer wordt benoemd voor een periode van drie jaar.

Lees ook: Informateur en polderkoningin Mariëtte Hamer: als er tegen haar gegromd wordt, gromt ze terug

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal