Evenementenbranche wil weer volledig open op 11 maart

Print
Evenementenbranche wil weer volledig open op 11 maart

Afbeelding: Harry Heuts Photography

De evenementenbranche wil zonder beperkende maatregelen open op vrijdag 11 maart. „Gezien de overheid niet met een concreet perspectief komt, zet de branche nu zelf de stip op de (nabije) horizon”, laat de Alliantie van Evenementenbouwers woensdag weten.

De branche wil dat de overheid bij het weegmoment volgende week dinsdag, op 15 februari, besluit om de eerste stappen te nemen, zodat de hele sector op 11 maart op volledige capaciteit open kan.

Lees ook: Vastelaovesvierders staan in de startblokken maar ‘met anderhalve meter afstand wordt het niks’

„Dit moet gewoon en gaat gewoon gebeuren”, zegt Ruben Brouwer, directeur van evenementenorganisator MOJO, onderdeel van de alliantie. Indien de overheid niet met het plan instemt, zullen acties zoals grote demonstraties en optochten volgen, meldt Brouwer. „We hebben vorig jaar gezien dat veel mensen op Unmute Us afkwamen”, een protestactie van de evenementenbrache die landelijk tienduizenden demonstranten aantrok.

Met deze oproep wil de Alliantie, die allerlei organisaties in de sector vertegenwoordigt in gesprekken met de overheid, een duidelijk signaal afgeven. Want volgens hen is de evenementenbranche „twee jaar lang in gesprek geweest met de overheid” en heeft de sector „meegewerkt aan wetenschappelijk onderzoek.” Maar „desondanks heeft de branche zodanige beperkingen opgelegd gekregen dat grootschaliger evenementen niet mogelijk zijn.” Evenementen mogen nu tot 1250 bezoekers ontvangen. Daarbij is onder meer een vaste zitplaats verplicht. Daardoor worden veel evenementen momenteel afgelast of uitgesteld.

Lees ook: Carnaval, Sint Joep, Venloop, Koningsdag, Pinkpop: gaan ze wel door? Donkere wolken boven voorjaar

Begin maart 2020 werden de eerste evenementen afgelast, waaronder het laatste gedeelte van de Holland Zingt Hazes-concertreeks. Daarom wil de sector nu op 11 maart, de dag waarop Holland Zingt Hazes weer gepland staat in de Ziggo Dome, open.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee