Chipmachinemaker ASML heeft last van toenemende handelsbarrières

 © foto: ASML, Bart van Overbeeke

Veldhoven -

Toenemende handels- en exportbelemmeringen zitten chipmachinefabrikant ASML dwars.

ANP/BLOOMBERG

Het Veldhovense concern waarschuwt in zijn jaarverslag voor een verschuiving van globalisering naar regionalisering in de wereld, vooral ingegeven door de technologische rivaliteit tussen de Verenigde Staten en China.

Lastiger

Volgens ASML maakt de trend het lastiger om chipmachines in delen van de wereld rechtstreeks aan klanten te verkopen. Een bekend voorbeeld vormen natuurlijk de plannen van de onderneming om haar geavanceerde EUV-machines in China te vermarkten. Maar vooralsnog is een verzoek om een exportvergunning te verkrijgen door de Nederlandse regering nog niet ingewilligd. Daarbij spelen op de achtergrond de spanningen tussen Washington en Beijing mee.

Lees ook: Wie in 2021 in dit bedrijf belegde zag zijn inleg verdubbelen

Cyberaanvallen

In zijn jaarverslag waarschuwt ASML voor meer ontwikkelingen die het bedrijf kunnen schaden. Zo zegt de onderneming last te hebben van cyberaanvallen, niet alleen bij de eigen systemen maar ook bij die van toeleveranciers en klanten.

Gekopieerd

Verder is het bedrijf er ongeveer een jaar geleden achter gekomen dat er in China een bedrijf zou zijn dat bepaalde producten verkocht waarbij mogelijk intellectuele eigendomsrechten van ASML zijn geschonden. ASML is hierover al met diverse klanten in gesprek gegaan. Ook heeft het Nederlandse bedrijf zijn zorgen geuit bij de Chinese autoriteiten. ASML houdt de situatie voorlopig in de gaten.

Zorgen

Vorige maand werd nog bekend dat ASML een recordjaar achter de rug had, omdat door de wereldwijde chiptekorten de vraag naar de machines van het Nederlandse bedrijf zeer groot is. Topman Peter Wennink zei toen ook al dat hij op zijn hoede is voor verdere verkoopbeperkingen aan het buitenland. „Ik maak me zorgen over elk initiatief van welke regering dan ook die het verschepen van productieapparatuur beperkt”, gaf hij aan.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal