TERUGLEZEN | ‘Moeder Thijs H. zei in afgetapte gesprekken wat hij moest zeggen’

Thijs H. © Petra Urban

Brunssum/Den Bosch -

Het gerechtshof in Den Bosch is maandag begonnen met de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep van drievoudig moordverdachte Thijs H. (30) uit Brunssum. Lees de ontwikkelingen in de zaak onderaan dit artikel terug in ons liveblog.

RedactieBron: ANP

De moeder van Thijs H. heeft geprobeerd de verklaringen van haar zoon in de strafzaak die gaat over de moord op drie willekeurige slachtoffers, te beïnvloeden. Dat zeiden de advocaten-generaal tijdens de eerste dag van het hoger beroep in de strafzaak bij het hof in Den Bosch.

Uit afgeluisterde gesprekken blijkt dat de moeder van Thijs H. ,,een flinke regierol” heeft. „Doe nou maar gewoon wat wij zeggen, is de strekking van haar uitspraken”, aldus de advocaten-generaal, die enkele fragmenten in de zittingszaal afspeelden.

Geestestoestand

De geestestoestand van Thijs H. tijdens zijn daden zijn het voornaamste punt van discussie tijdens de strafzaak. Volgens deskundigen van het Pieter Baan Centrum handelde hij onder invloed van een psychose en kunnen zijn daden hem niet worden aangerekend. De rechtbank legde dat oordeel naast zich neer. Het feit dat Thijs H. na het doodsteken van zijn eerste slachtoffer aanvankelijk besloot om het daarbij te laten, wees er volgens de rechtbank op dat hij nog wel degelijk in staat was geweest om voor een deel zijn wil te bepalen.

Het hof riep vier deskundigen die over Thijs H. rapporteerden op om tijdens het hoger beroep hun onderzoek nader toe te lichten. Twee deskundigen die op verzoek van de advocaten Serge Weening en Job Knoester onderzoek deden werden niet opgeroepen, tot frustratie van de raadslieden.

Dwingende toon moeder

De advocaten-generaal wilden van psychiater en psychologe van het Pieter Baan Centrum weten of Thijs H. door de dwingende toon van zijn moeder haar waarheid wellicht tot de zijne heeft gemaakt. Dat vonden de advocaten ,,suggestieve vragen”. Volgens de psychiater van het Pieter Baan viel het wel mee met de invloed van de moeder. ,,Wat iemand zegt is maar een klein deel van de informatie waarop we onze diagnose baseren. Of zijn moeder Thijs H. heeft beïnvloed kon de psychiater niet zeggen. ,,Ik mis context, dan begeef ik me in een moeras.”

De felle toon van de advocaten-generaal kwamen hard binnen bij de moeder van Thijs H., die tijdens de pauze in tranen in de hal stond.

Achttien jaar cel

H. werd door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot achttien jaar cel en tbs met dwang, maar zijn advocaten vinden de celstraf onterecht en betogen dat hij volledig ontoerekeningsvatbaar moet worden verklaard.

H. heeft bekend dat hij op 4 mei 2019 in de Scheveningse Bosjes in Den Haag een 56-jarige vrouw heeft gedood. Drie dagen later sloeg hij toe op de Brunssummerheide, waar hij eerst een 63-jarige vrouw doodstak en korte tijd later een 68-jarige man. De slachtoffers werden plotseling aangevallen en met veel geweld om het leven gebracht.

Psychose

Het hoger beroep draait om de vraag of H. volledig ontoerekeningsvatbaar was tijdens de moorden. Deskundigen van het Pieter Baan Centrum concludeerden dat hij onder invloed van een psychose zou hebben gehandeld. Volgens de rechtbank echter dikte H. symptomen aan en kleurde hij gedragingen achteraf in. Dat inkleuren deed hij volgens de rechtbank op basis van op internet gezochte verhalen over symptomen van psychopathie, medicijn- en drugsgebruik.

Lees ook: Hoger beroep wordt battle of the experts: stak Thijs H. in een volledige waan?

Het hof trekt meerdere dagen uit voor het strafproces. Maandag komen deskundigen aan het woord, zoals een psychiater en een psycholoog die in opdracht van de verdediging H. opnieuw hebben onderzocht. Die concluderen dat H. handelde in een psychose door schizofrenie. De rechters laten zich maandag ook adviseren door twee deskundigen die ze zelf hebben benoemd. Dinsdag worden de strafeisen verwacht.

    Wil je alle Plus-artikelen lezen?

    Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

    Kies digitaal