Ministerie in gesprek met Sabic over mogelijke sluiting naftakraker Chemelot

Het Chemelotcomplex vanuit de lucht.  

Het Chemelotcomplex vanuit de lucht.  © Stefan Koopmans

De mogelijke sluiting van een Sabic-naftakraker op chemiecluster Chemelot heeft de aandacht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het ministerie is en blijft in gesprek over de plannen, schrijft minister Micky Adriaansens (VVD) in antwoord op Kamervragen.

Hans Goossen

De directie van Chemelot, de provincie Limburg en het ministerie hebben onlangs gesproken met Sabic. Adriaansens geeft aan dat het besluit over de naftakraker alleen aan Sabic zelf is. Het chemieconcern is bezig met ‘een strategische heroriëntatie’. Sluiting van een van de twee naftakrakers op Chemelot is daarbij een optie, maar die knoop is nog niet doorgehakt. Omdat het wegvallen van een grote fabriek gevolgen heeft voor het chemiecluster in Geleen en mogelijk ook voor de plannen van Sabic om haar fabrieken op dat complex te verduurzamen en koolstofneutraal te maken, is het ministerie het gesprek aangegaan met het chemieconcern. Dat schrijft Adriaansens in antwoord op Kamervragen van haar partijgenoten Silvio Erkens en Ingrid Michon. De twee Kamerleden stelden vragen naar aanleiding van een publicatie in De Limburger over de mogelijke sluiting van de kraker en een daarmee verbonden kunststoffabriek in 2024.

Lees ook: ‘Sabic overweegt sluiting naftakraker op Chemelot’

Belangrijk

Het ministerie zegt na een eerste onderhoud geen aanwijzingen te hebben dat Sabic denkt aan het afstoten van alle activiteiten op Chemelot. Ook vindt het concern verduurzaming van haar activiteiten op het chemiecomplex nog steeds relevant, aldus Adriaansens. Op korte termijn wil het ministerie in overleg treden met het hoofdkantoor van het Saoedische petrochemieconcern, om ‘te bevestigen hoe belangrijk Sabic voor Nederland en het chemiecomplex Chemelot is, en hoe belangrijk de reeds eerder gepresenteerde verduurzamingsplannen zijn’.

Gevolgen

Zo lang Sabic nog geen definitief besluit heeft genomen over de toekomst van de naftakraker, valt er volgens Adriaansens nog niets te zeggen over de gevolgen van een sluiting voor de werkgelegenheid op Chemelot. Sabic heeft diverse fabrieken op Chemelot, waaronder twee naftakrakers. Daar worden grondstoffen gemaakt voor de productie van plastics. De ‘krakers’ vormen het hart van de productie op het Geleense chemiecomplex en bevoorraden ook andere aldaar gevestigde fabrieken.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee