Volta Solarprojects uit Heerlen bouwt met drijvende zonnespiegels aan een nieuw duurzaam ‘landschap’

Print
Volta Solarprojects uit Heerlen bouwt met drijvende zonnespiegels aan een nieuw duurzaam ‘landschap’

Het drijvende zonnepark bij de RWE-centrale in Geertruidenberg, ontworpen en aangelegd door Volta Solarprojects uit Heerlen.   Afbeelding: Bart Willemsen

Heerlen -

Er is een alternatief voor de oprukkende windmolens en zonneweides. Volta Solarprojects uit Heerlen zet met energiereus RWE onder meer in op drijvende zonneparken.

Volta Solarprojects is actief op het terrein van ontwerp, bouw en onderhoud van grote zonneparken op daken en op land. Sinds kort is daar een nieuw energielandschap aan toegevoegd: het drijvende zonnepark. Vorig jaar heeft het bedrijf bij de Amercentrale van RWE in het Brabantse Geertruidenberg het eerste waterproject gerealiseerd.

Daarnaast is de Limburgse onderneming nauw betrokken bij onder meer een demoproject in het oosten van Duitsland. „Hier worden verschillende technische opties getest voor drijvende zonneparken. De beste oplossingen wil RWE toepassen in groeves die de komende jaren onder water komen te staan”, vertelt Hans Schoenmakers van Volta Solarprojects.

Bruinkoolgroeves

„Dit jaar gaan wij tevens in opdracht van RWE zonneparken aanleggen in de droge bruinkoolgroeves van Inden, Jackerath en Garzweiler in Noordrijn-Westfalen. Het gaat per groeve om circa 30.000 grote panelen; zo’n anderhalve keer het formaat van wat er bij particulieren op het dak ligt. Bovendien krijgt elke groeve zijn eigen energiestation met grote accu’s voor de tijdelijke opslag van zonnestroom.”

Volta Solarprojects uit Heerlen bouwt met drijvende zonnespiegels aan een nieuw duurzaam ‘landschap’
De Amercentrale van RWE in Brabant met een zonnespiegel op het water.  Foto: Bart Willemsen

Het totale ruimtebeslag per project bedraagt zo’n 15 hectare; het equivalent van 24 voetbalvelden. „Dat is relatief klein”, legt Schoenmakers uit, „een postzegel op een gigantisch oppervlak. Voor RWE zijn dit proefprojecten. Voor ons is dit een flinke uitdaging.”

Volta Solarprojects is een engineering- en projectmanagementbureau met zo’n dertig medewerkers. „Voor de aanleg van een zonnepark huren we een montageploeg in. Al met al neemt zo’n project al gauw anderhalf jaar in beslag; van eerste contact tot en met realisatie.”

Terwijl de maatschappelijke kritiek op enorme zonnespiegels in weilanden steeds luider wordt, richt Volta Solarprojects zich met de Duitse energiegigant RWE met name op bruinkoolgroeves en op mijn-meren. Omdat zonnepanelen op het water koeler blijven, zijn ze tien tot vijftien procent efficiënter dan de panelen op het land.

Kennis

„Het doel is vooral om de komende tijd nieuwe technologische kennis op te doen over technische vereisten, golfslag, verankering, economische efficiëntie, acceptatie en de ecologische effecten”, aldus Hans Schoenmakers. Alleen al Duitsland telt meer dan 500 open mijn-meren. „Het potentieel is enorm.”

De Duitse energiegigant RWE wil de komende jaren 50 miljard euro investeren in hernieuwbare energie: wind, zon, opslag en groene waterstof. Drijvende zonnepanelen als alternatief voor eindeloze akkers vol blauwgrijze panelen. Dat is precies zoals het College van Rijksadviseurs het graag ziet. Het adviesorgaan van de Nederlandse regering was eerder zeer kritisch op de verdozing van Nederland en de verrommeling van het schaarse landschap.

Een drijvend zonnepark op zee of op een meer, gaat over het ontsluiten van een nieuw areaal; nodig om een flinke bijdrage leveren aan de klimaatdoelstellingen en het maken van een inhaalslag.

Geheel onomstreden zijn de drijvende zonnespiegels overigens niet. Natuurorganisaties vrezen dat ze schadelijk kunnen zijn voor de natuur. Door het water te bedekken, wordt de inval van zonlicht beperkt en gaat de kwaliteit van het water achteruit, denkt de Vogelbescherming.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee