Nederland gaat verder van coronaslot: meeste regels eind februari mogelijk overboord

 © Harry Heuts

Nederland gaat verder van het coronaslot. Dat zal de boodschap van minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) dinsdag tijdens de persconferentie zijn. In een brief die Kuipers maandagavond naar de Tweede Kamer stuurt staat dat het Outbreak Management Team (OMT) verdere versoepelingen verantwoord acht.

RedactieBron: ANP

Zo gaan de openingstijden voor horeca en de cultuursector vanaf komende vrijdag al naar 01.00 uur ’s nachts (dat is nu nog 22.00 uur), is de verwachting. Haagse bronnen houden er ook rekening mee dat dit een tussenstap is voor nog verdere versoepelingen, die eind februari in zullen gaan. Wel blijven dan nog een aantal basismaatregelen van kracht, zoals handhygiëne.

Kuipers waarschuwt in zijn brief alvast dat de maatschappij zich moet „voorbereiden op de gevolgen van de versoepelingen, aangezien meer mensen in isolatie zullen moeten gaan, hetgeen leidt tot uitval van personeel in diverse sectoren.”

Lees ook: Versoepelingen op komst, maar hoe staan we er nu eigenlijk voor?

Toch worden deze extra coronabesmettingen voor lief genomen. „Het OMT geeft aan de modelleringsstudies laten zien dat versoepelingen waarschijnlijk slechts een beperkt effect hebben op de piekbezetting in de ziekenhuizen en op de IC, ervan uitgaande dat we in de loop van de week de piek van de besmettingen hebben bereikt”, aldus Kuipers.

Toegangsbewijs

Voorlopig adviseert het OMT ook dat het volledig loslaten van het coronatoegangsbewijs slechts ’onder condities’ losgelaten kan worden. Welke dat zijn, daarover moet het kabinet nog een besluit nemen. Verder doen de experts de suggestie om de isolatieperiode in te korten van zeven naar vijf dagen, mits deze persoon dan ook minimaal 24 uur klachtenvrij is. Ook daarover is nog geen besluit genomen.

Lees ook: Alle regels bijna weg, maar omstreden coronapas blijft nog steeds. Voor hoelang nog?

Tot slot adviseert het OMT om 1G (iedereen testen) toe te passen bij grote evenementen waar meer dan 500 personen bijeenkomen en geen afstand kan worden gehouden. Voor de werkenden zijn overigens nog niet alle versoepelingen in het voorzicht gesteld. De medisch experts adviseren het thuiswerkadvies niet ineens, maar gefaseerd af te bouwen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal