Nederlandse schaatsteams op Spelen niet naar finale ploegachtervolging

De Nederlandse schaatsers na het mislopen van de finale. © ANP / ANP

redactie

De schaatsers zijn op de Olympische Spelen uitgeschakeld voor de finale op de ploegachtervolging. Sven Kramer, Marcel Bosker en Patrick Roest moesten dinsdag in hun halve finale tegen titelverdediger Noorwegen het hoofd buigen.

De Noren wonnen de halve finale met 3.38,28 tegen 3.39,62 van Nederland, dat later op dinsdag strijdt om het brons. Noorwegen neemt het in de finale op tegen de Russen, die de Verenigde Staten versloegen.

Ook de Nederlandse vrouwen slaagden er niet in zich te plaatsen voor de finale op de ploegachtervolging. Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Irene Schouten verloren in de halve finale van de schaatssters uit Canada. Die waren met 2.54,97 tegen 2.55,93 van het Oranje-trio duidelijk sneller.

Voor de schaatssters rest de strijd om het brons, later dinsdag in de National Speed Skating Oval. Daarin nemen ze het op tegen de Russinnen, die in hun halve finale verloren van regerend olympisch kampioen Japan.

Nederland - geleid door de Limburgse bondscoach Jan Coopmans (Baarlo) - wist op het ploegonderdeel, dat wordt verreden sinds de Olympische Spelen van Turijn in 2006, slechts één keer goud te halen bij de mannen en vrouwen. Beide teams veroverden de olympische titel bij de Spelen van Sotsji in 2014. De vrouwen verloren bij de Spelen in Pyeongchang vier jaar geleden de finale van Japan.