Nederlandse economie ‘ongekend veerkrachtig’

minister Micky Adriaansens van Economische Zaken © ANP

Den Haag -

De Nederlandse economie was in 2021 volgens minister Micky Adriaansens van Economische Zaken ‘ongekend veerkrachtig’. Ondanks de lockdownmaatregelen groeide de economie vorig jaar met 4,8 procent ten opzichte van 2020.

ANP

Daarmee „is de Nederlandse economie onverwacht snel terug op het niveau van voor de coronacrisis”, aldus Adriaansens. De bewindsvrouw benadrukt dat 2021 opnieuw een zwaar jaar was voor ondernemers, van wie veel werd gevraagd. „Ondernemers en werkenden pasten zich steeds aan de nieuwe omstandigheden aan. Ik vind het bewonderenswaardig wat zij het afgelopen jaar hebben laten zien.”

Ze wijst ook op het effect van de steun- en herstelpakketten, maar geeft ook nog maar eens aan dat die steunmaatregelen niet permanent in stand kunnen blijven. „Laten we eerlijk zijn: we kunnen niet wachten tot ondernemend Nederland weer vol aan de slag kan”, aldus de minister.

Kwartaal

De Nederlandse economie groeide in het laatste kwartaal van vorig jaar opnieuw, ondanks de omikrongolf en nieuwe lockdownmaatregelen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is dat vooral te danken aan de flink op stoom zijnde industrie en de uitgaven van de overheid. Ook de zakelijke dienstverlening en de zorg droegen bij aan de groei. Door de sluiting van de horeca en niet-essentiële winkels in december gaven huishoudens wel iets minder uit dan een kwartaal eerder.

Over de gehele linie pakte het bruto binnenlands product (bbp) 0,9 procent groter uit dan in het derde kwartaal. Daarmee was de economische groei wel beduidend kleiner dan de plussen van 3,8 procent en 2,1 procent in de voorgaande periodes. Maar veel economen hadden er rekening mee gehouden dat Nederland door de omikrongolf met krimp te maken zou krijgen. Dat laatste is duidelijk niet het geval.

Krimp goedgemaakt

Vergeleken met het eerste coronajaar werd er in 2021 beduidend meer geconsumeerd door huishoudens. Ook de uitgaven van de overheid, die veel geld stak in zaken als coronasteun en vaccinaties, en de investeringen door bedrijven lagen hoger dan in 2020. Wanneer wordt vergeleken met 2019, het laatste jaar voor de pandemie, dan bedroeg de economische groei vorig jaar 0,8 procent. De krimp van 3,8 procent in 2020 is in een jaar dus goedgemaakt, aldus het CBS.

Dat de industrie het de laatste tijd goed doet, hangt samen met het algehele economische herstel. Daardoor is de vraag naar tal van goederen flink aangetrokken en ligt de productie van industriebedrijven op het hoogste niveau ooit. Vooral de machine-industrie, de metaal- en de chemische industrie kenden hierdoor forse groei.

Horeca

Niet alle branches lukte het om vorig jaar weer volledig te herstellen. Voor de horeca, een van de zwaarst door de crisis getroffen sectoren, wogen de verbeteringen vorig jaar nog niet op tegen het verlies in 2020. Volgens het statistiekbureau lag de zogeheten toegevoegde waarde van de horeca vorig jaar nog altijd ruim 30 procent lager dan in 2019.

Ook in de vervoerssector bleven de cijfers achter bij twee jaar eerder. Reisbureaus groeiden vorig jaar weer fors, maar ook zij zijn nog heel ver verwijderd van het pre-coronaniveau. En in de bedrijfstak waartoe de cultuur en recreatie behoren, was er vorig jaar na de forse krimp in 2020 opnieuw sprake van harde klappen: er kwam nog een krimp van ruim 3 procent bovenop. Dat kwam omdat de sector eigenlijk nog het hele jaar kampte met coronarestricties.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal