Bier van Heineken veel duurder vanwege gestegen kosten
Brouwketels van Brand in Wijlre. — © Harry Heuts
Bier van Heineken wordt fors duurder, omdat de kosten voor de brouwer zijn gestegen. Voor grondstoffen, transport en verpakkingen moet het concern meer betalen.
Heineken – eigenaar van onder meer de Brandbrouwerij in Wijlre – heeft in 2021 flink beter gepresteerd dan in 2020, blijkt uit de jaarcijfers. De brouwer maakte een groot deel van de eerder verloren omzet en winst weer goed, al zit het concern nog niet weer op het niveau van voor de coronapandemie.
Er is flink ingegrepen. Topman Dolf van den Brink kondigde een jaar geleden aan dat het concern 2 miljard euro aan kostenbesparingen zou doorvoeren, en dat 8000 banen geschrapt zouden worden, zo’n 10 procent van het totaal. Inmiddels is daar 1,3 miljard euro van gerealiseerd, laat Heineken weten.
Winst
De netto-omzet steeg met 12,2 procent naar 21,9 miljard euro. In hectoliters bier gemeten groeide de productie met 8,3 procent. Onder de streep bleef er netto 2,04 miljard euro over. Een flinke verbetering ten opzichte van 2020, toen het bedrijf 200 miljoen euro verlies boekte.
Heineken zegt inmiddels zo’n 15 procent hogere productiekosten te hebben. Bierbrouwerijen worden wereldwijd flink geraakt door hoge gerst en moutprijzen, transport, energie en personeelskosten en vooral verpakkingskosten (aluminium en glas). Deze onderdelen vormen zo’n 60 procent van de prijs van bier. Begin februari meldde bierbrouwer Carlsberg daarom al dat afnemers met prijsverhogingen van 10 tot 12 procent rekening zouden moeten houden. Ook Heineken zegt prijsverhogingen te hebben doorgevoerd, met name in Mexico, Brazilië, Nigeria en Europa.
Heineken heeft zo’n 250 merken die het in 170 landen verkoopt. Het is de tweede brouwer ter wereld, na fusiemoloch AB Inbev, en voor het Deense Carlsberg.