Vaccinmaker Moderna heeft plannen voor vestiging in Nederland

 © EPA

Cambridge/Geleen -

Moderna heeft plannen voor een vestiging in Nederland. Het Amerikaanse biotechnologiebedrijf is vooral bekend door zijn vaccin tegen het coronavirus.

Stefan Dölcken

Waar Moderna zich gaat vestigen en wanneer dat gebeurt, zegt het bedrijf nog niet. De Amerikanen hebben al wel aangekondigd dat ze behalve in Nederland ook dochterondernemingen willen opzetten in België, Denemarken, Noorwegen, Polen en Zweden. Moderna is momenteel actief in twaalf landen. Het hoofdkantoor staat in Cambridge, in de staat Massachusetts. Er werken wereldwijd 2500 mensen.

Met de komst naar zes Europese landen wil Moderna zijn lokale aanwezigheid ter ondersteuning van de levering van vaccins en geneeskundige behandelingen versterken, laat het bedrijf weten. Vorig jaar werd al bekend dat Moderna bij farmaceutisch bedrijf Lonza op chemiecomplex Chemelot in Geleen zijn coronavaccin gaat produceren. Daar moeten tot 300 miljoen doses per jaar van de band rollen.

Lees ook: Moderna: boosterprik versterkt afweer tegen omikronvariant

Moderna was oorspronkelijk van plan eind 2021 met de vaccinproductie in Geleen te beginnen, maar de start heeft vertraging opgelopen. De benodigde installaties staan gereed, maar het wachten is op goedkeuring door het Europees medicijnagentschap EMA. Volgens een woordvoerder mikt het biotechnologiebedrijf nu op een productiestart ergens in het eerste kwartaal van dit jaar.

„Ik zie ernaar uit om Moderna’s aanwezigheid in Nederland verder uit te breiden, na de eerder aangekondigde investering in de productie door Lonza in Geleen. Deze nieuwe dochteronderneming is een bewijs van het blijvende vertrouwen van Moderna in het grote potentieel van de Nederlandse farmaceutische industrie”, aldus topman Stéphane Bancel.

Lees ook: Corona vergroot de kloof tussen arm en rijk: ‘Dit kost mensenlevens’

Moderna werkt naar eigen zeggen aan 40 nieuwe geneesmiddelen, waarvan zich er 25 in de fase van klinische test bevinden. Het gaat dan onder meer om een vaccin tegen de omikronvariant van het coronavirus. Het bedrijf komt op 24 februari met jaarcijfers over 2021. Moderna ging in november uit van een jaaromzet tussen de 15 en 18 miljard dollar. Wereldwijd zijn vorig jaar meer dan 700 miljoen doses van het coronavaccin geleverd.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal