LIVE | Advocaten: Thijs H. volledig ontoerekeningsvatbaar

 © ANP

Op de derde en laatste zittingsdag in het hoger beroep van drievoudig moordverdachte Thijs H. (30) uit Brunssum, tegen wie dertig jaar cel en tbs is geëist, hebben zijn drie advocaten donderdag gepleit voor alleen een gedwongen tbs-behandeling zonder celstraf. Volg onderaan dit bericht de live updates.

Redactie

„Alleen tbs, dat is de inzet van het hoger beroep”, zei raadsman Job Knoester bij aanvang van het pleidooi in het gerechtshof in Den Bosch. Hij betoogde dat zijn cliënt in een psychose door schizofrenie verkeerde toen hij in mei 2019 een moord pleegde in de Scheveningse Bosjes in Den Haag en twee mensen doodstak op de Brunssummerheide.

„Thijs is geen psychopaat. Dat kun je uitsluiten. Het is niet iemand die genoegen haalt uit geweld.” Op basis van diverse gedragsdeskundigen zei de raadsman dat een langdurige psychose de enige verklaring is voor de afschuwelijke gedragingen van zijn cliënt. Anders dan het Openbaar Ministerie stelt de raadsman dat H. volledig ontoerekeningsvatbaar moet worden verklaard, waar geen celstraf bij past.

Waanbeelden en paranoïde angsten

H. kreeg in 2018, het jaar voor de moorden, al psychische problemen, aldus zijn advocaten. Er was sprake van waanbeelden en paranoïde angsten. Hij gaf aan „mentaal op het randje van de afgrond te zitten.” Ook ondernam hij dat jaar een heftige zelfmoordpoging en kreeg hij volgens deskundigen zijn eerste psychose. Met hulp van zijn familie zocht hij psychische hulp. In dat jaar spraken behandelaars al over een mogelijke schizofrenie-ontwikkeling, aldus Knoester. Zijn familieleden maakten melding van bizar en psychotisch gedrag.

Lees ook: Zeer hoge eis voor Thijs H; nabestaanden noemen hem seriemoordenaar en monster, maar reageren tevreden op strafeis

Deskundigen van het Pieter Baan Centrum concludeerden ook dat H. onder invloed van een psychose zou hebben gehandeld, maar de rechtbank in Maastricht negeerde hun advies en veroordeelde H. tot een celstraf van achttien jaar en tbs. Volgens de rechtbank dikte H. symptomen aan en kleurde hij gedragingen achteraf in. Volgens Knoester is er geen sprake van dat H. een psychose simuleerde. Integendeel, H. deed volgens zijn advocaat juist zijn best om die te verhullen.

Het pleidooi van de advocaten wordt donderdagmiddag afgerond. Daarna krijgt H. het laatste woord. Het is nog niet bekend wanneer het hof uitspraak doet.

    Wil je alle Plus-artikelen lezen?

    Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

    Kies digitaal