Buitenlandse investeringen in Nederland terug op niveau van voor coronatijdperk

 © Getty Images/iStockphoto

Sittard-Geleen -

Het Invest in Holland netwerk was in 2021 betrokken bij 423 investeringsprojecten van buitenlandse bedrijven in zowel nieuwe als uitbreidingsinvesteringen in Nederland. Deze projecten zijn in de eerste drie jaar naar verwachting goed voor bijna 13.400 directe banen en een investeringswaarde van 2,3 miljard euro.

Redactie WijLimburg

Het aantal buitenlandse bedrijven dat voor Nederland kiest is daarmee terug op het niveau van 2019. In 2020 was het aantal substantieel lager toen. Mede door invloed van corona stelden veel buitenlandse bedrijven hun investeringsbeslissingen uit of wijzigden hun plannen. Een groeiend deel van deze bedrijven draagt actief bij aan de maatschappelijke en economische doelen die Nederland zich gesteld heeft.

Economisch toegevoegde waarde

Invest in Holland en de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), dat de nationale overheid vertegenwoordigt, zetten zich in om buitenlandse bedrijven met economische toegevoegde waarde naar ons land te trekken. Bij de werkzaamheden is er specifieke aandacht voor bedrijven die Nederland helpen maatschappelijke doelen te halen; bedrijven die de verduurzaming versnellen, voor nieuwe digitale toepassingen zorgen of toekomstige innovaties mogelijk maken.

Onmisbaar

Micky Adriaansens, minister van Economische Zaken en Klimaat, en verantwoordelijk voor de NFIA benadrukt het belang van buitenlandse bedrijven: ,,Bedrijven en ondernemers zijn onmisbaar voor Nederland. Ook buitenlandse bedrijven leveren een belangrijke bijdrage aan onze economie. Zo zijn ze bijvoorbeeld goed voor 30 procent van de totale private uitgaven in onderzoek en ontwikkeling in Nederland. In opdracht van het kabinet richt NFIA zich sinds 2020 meer op het aantrekken van kwalitatief hoogwaardige activiteiten rond innovatie, digitalisering en verduurzaming. Ik ben blij dat we hiervan in de jaarcijfers de eerste resultaten terugzien.”

Toenemend aandeel bedrijven uit Europa

Van de 423 buitenlandse bedrijven die in 2021 voor Nederland kozen, komt een derde uit Europa (32%), een derde uit Noord- en Zuid-Amerika (30%) en Azië (30%). Het aandeel van Europese bedrijven was in 2021 groter dan in voorgaande jaren. Deze groei is grotendeels toe te schrijven aan de toename van het aantal Brexitbedrijven dat afgelopen jaar besloot zich in Nederland te vestigen. Sinds het referendum in 2016, hebben 316 Brexitbedrijven voor ons land gekozen. De plannen van deze bedrijven zijn samen goed voor naar verwachting bijna 8.000 banen en 782 miljoen euro aan investeringen in de eerste drie jaar.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal