Kabinet: scherpschuttersgeweren, munitie en radars naar Oekraïne

Ter illustratie. 

Ter illustratie. © EPA.

Nederland gaat wapens aan Oekraïne leveren. Het gaat onder meer om honderd scherpschuttersgeweren met 30.000 stuks bijbehorende munitie, radars en detectoren. Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten.

RedactieBron: ANP

Naast de scherpschuttersgeweren gaat het om vijf wapenlocatieradars, twee gevechtsveldbewakingsradars, dertig metaaldetectoren en twee draadgeleide detectierobots om (zee)mijnen op te sporen. Verder liggen er 3000 gevechtshelmen en 2000 scherfvesten klaar om naar Kiev gaan.

Lees ook: Angst voor escalatie aan Oekraïense grens na beschieting van kleuterschool

„Dit voldoet in belangrijke mate aan het verzoek van Oekraïne’’, zei minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) na de ministerraad. „Het lijkt op wat de Canadezen ook hebben gedaan.” De zending heeft een waarde van bijna 7,4 miljoen euro.

Op 20 januari klopte Oekraïne in Den Haag aan om wapenhulp in verband met de oplopende spanningen met Rusland. Hoekstra zei welwillend tegenover het verzoek te staan. Defensie is daarna gaan inventariseren welke wapens zij kon leveren.

In verkeerde handen

Het kabinet heeft steeds gezegd defensieve wapens te willen sturen. Minister Kajsa Ollongren (Defensie) erkent een deel van de wapens ook offensief te gebruiken is. Maar Oekraïne wil het inzetten voor zelfverdediging. Ollongren sluit niet uit dat de wapens in verkeerde handen kunnen vallen.

Met de wapenzending wil het kabinet Oekraïne steunen in het recht zich te verdedigen, aldus Hoekstra. Met de metaaldetectoren kunnen wapens en mijnen onder de grond worden opgespoord. Een wapenlocatieradar kan vijandelijk artillerievuur en de plek van inslag lokaliseren.

Lees ook: Amerikanen positief over Bidens zet in Oekraïne-crisis

Voor sommige wapens moeten Oekraïense militairen worden getraind. Dat zal niet in Oekraïne gebeuren, heeft het kabinet besloten. Ollongren sloot dat eerder niet uit. De trainingen zullen plaatsvinden in Nederland of een nabijgelegen land.

Steun Tweede Kamer

De Tweede Kamer mag zich nog over de wapenzending uitspreken, maar daar is voldoende steun. Naast de coalitiepartijen hebben ook onder meer PvdA, GroenLinks en DENK aangegeven voorstander te zijn van wapenhulp. De eerste inzet van het kabinet blijft gericht op een diplomatieke oplossing.

Aan de grens van Oekraïne hebben zich ongeveer 130.000 Russische militairen verzameld en veel materieel. De Amerikanen zeggen spoedig een inval in Oekraïne te verwachten. De Russische regering spreekt dit tegen.

Lees ook: Moskou drijft de spot met ‘falende Westerse propaganda’, NAVO overweegt extra troepen in Oost-Europa

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee