Bed & Breakfast in een traditionele Antonov-dubbeldekker

Deze Antonov-dubbeldekker wordt omgebouwd tot Bed & Breakfast-locatie. © Marcel Kamp

Kelpen-Oler -

Marcel Kamp is sinds afgelopen jaar eigenaar van Camping Geelenhoof in Kelpen-Oler. Om de camping nieuw leven in te blazen, zocht de geboren Hagenees naar iets unieks: een spraakmakende eyecatcher.

Redactie WijLimburg, Rob Buchholz

Die eyecatcher vond hij bij toeval dankzij Patrick Mevis uit Schinveld. Samen stuitten zij op een traditionele Antonov-dubbeldekker, tot de jaren tachtig veel gebruikt door de Russen. Deze wordt de komende tijd omgebouwd tot Bed & Breakfast-locatie die aansluit bij de junglebeleving welke Kamp met zijn camping voor ogen heeft.

Volledig intact

„Het mooie van dit bijzondere vliegtuig is dat het toestel nog volledig intact is: de motor, propeller en cockpit zijn nog origineel”, aldus Kamp. „Het transport van de vorige locatie op vliegveld Teuge naar Kelpen-Oler trok behoorlijk veel bekijks. Ook op mijn Facebookbericht kwamen veel reacties. Veel mensen wilden al direct komen kijken of zelfs boeken. Onze camping gaat echter pas medio maart open en wij willen deze dubbeldekker eerst volledig als Bed & Breakfast inrichten. Patrick en ik hebben goede hoop dat het dit seizoen nog mogelijk wordt om in de Antonov te logeren.”

Ruimte en vergunning aanwezigDe wensen van Kamp en Mevis kruisten elkaar bij toeval. „Patrick Mevis wilde puur als hobby een oud vliegtuig ombouwen tot Bed & Breakfast-locatie. Maar je mag zo’n toestel niet zomaar overal plaatsen. Bovendien is het niet mogelijk om op iedere locatie een B&B te beginnen. Hij maakte een belronde langs diverse Limburgse campings, maar van daaruit was weinig interesse. Tot zijn idee mij ter ore kwam. Wij hebben de ruimte, beschikken over de vergunning en het idee paste precies bij de sfeer die wij met Geelenhoof willen neerzetten. Mijn enige voorwaarde was dat we het plan samen zouden gaan uitbaten.”

MuseumstukKamp laat weten dat hij niet zomaar een vliegtuig op zijn camping wilde plaatsen. Het moest wel een bijzonder toestel zijn. Toen hij de tip kreeg dat op International Airport Teuge deze traditionele Antonov-dubbeldekker stond, maakte hij direct een afspraak. „Op de dag dat we bij het vliegveld aankwamen, stond het team al klaar om het vliegtuig te demonteren. Het was een museumstuk waar ze eigenlijk vanaf wilden. We bleken net op tijd te zijn. Voor ons was direct duidelijk: dit type past bij onze formule. Het exacte bouwjaar is niet bekend, maar het vliegtuig is tot begin jaren tachtig veel door de Russen gebruikt. Een prachtig toestel om in te slapen en ontbijten.”

Kamp en Mevis zijn afgelopen week nog niet direct met de opknapbeurt begonnen. „Met de stormen die nu over ons land trekken, wil je een dergelijk toestel niet in de kabels hebben hangen. Maar zo snel als mogelijk gaan we beginnen met de inrichting. Dat wordt vanzelfsprekend allemaal maatwerk. Er komen bijvoorbeeld zeker geen standaardbedden in. In principe is er plaats voor twee personen. Maar een gezin met twee kinderen kan ook. Een groter gezin heeft de optie om een safaritent bij het vliegtuig te plaatsen. Volledig in stijl van onze campingsfeer.”