Belgische voetbalbond start onderzoek naar matchfixing in cruciale topper Anderlecht - Genk

Print
Belgische voetbalbond start onderzoek naar matchfixing in cruciale topper Anderlecht - Genk

Anderlecht na de bewuste wedstrijd in 2014 tegen Racing Genk.  Afbeelding: Stanley Gontha

De Belgische voetbalbond KBVB heeft een onderzoekscoördinator aangesteld om mogelijke matchfixing in de play-offs van het seizoen 2013-2014 te onderzoeken. Het gaat om de wedstrijd tussen RSC Anderlecht en Racing Genk in de play-offs om de landstitel.

De maatregel komt er nadat gewezen Standard-voorzitter Roland Duchâtelet een klacht had ingediend tegen onder meer Anderlecht en Genk. De zakenman zegt over harde aanwijzingen te beschikken dat sommige spelers van Genk de wedstrijd op Anderlecht (4-0) met opzet verloren hadden in ruil voor horloges. Anderlecht werd in het bewuste seizoen kampioen twee punten voorsprong op Standard Luik.

De klacht van Duchâtelet is gericht tegen het oude bestuur van Anderlecht en Genk en een zekere ‘X’, een man die geïdentificeerd kan worden als spelersmakelaar Mogi Bayat. Ook de (oud-)spelers Anthony Vanden Borre (toen bij Anderlecht) en Ilombe Mboyo (ex-Genk) worden genoemd. Twee oud-spelers van Standard, Jelle Van Damme en Paul-José Mpoku, en drie supporters van de Rouches ondersteunen de klacht van Duchâtelet.

Meldingsplicht

„Elke club of aangeslotene moet feiten die het bestaan van een poging of daad van wedstrijdvervalsing aantonen of ernstig doen vermoeden melden bij de KBVB”, klinkt het in een persbericht van de voetbalbond. „Het niet-naleven van deze meldingsplicht kan leiden tot disciplinaire sancties.”

„De onderzoekscoördinator werd gelast om hierover informatie te verzamelen. Feiten van wedstrijdvervalsing die zich eventueel zouden hebben voorgedaan tijdens het seizoen 2013-2014 zijn nog niet verjaard.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee