Onderzoek: meeste bedrijven in Limburg hebben te weinig securitykennis

 

 © Getty Images

Sittard -

Bijna twee derde van de IT-architecten en -managers (62 procent) vindt dat hun organisatie over te weinig securitykennis beschikt. Bij kleinere bedrijven is dat zelfs 74 procent. De effectiviteit van het securitybeleid komt hierdoor onder druk te staan.

WijLImburg, Marc van de Ven

Dit blijkt uit onderzoek van IT-specialist Telindus. De risico’s omtrent cybersecurity worden groter, maar diverse aspecten staan succesvol securitybeleid in de weg. Bij grote bedrijven is de complexiteit vaak een belemmerende factor, bij kleine bedrijven zeggen de IT-professionals dat het budget simpelweg te klein is.

Ongeacht bedrijfsgrootte zegt bijna de helft van de respondenten dat hun infrastructuur hen onvoldoende data-inzichten geeft, omdat ze moeite hebben met het vinden van voldoende goed gekwalificeerde medewerkers. Zo is het bijvoorbeeld lastig kwetsbaarheden en cyberaanvallen tijdig te detecteren en hiertegen op te treden.

Bewustzijn

Uit het onderzoek blijkt verder dat 56 procent van de IT-architecten en -managers cybersecurity als technische en organisatorische uitdaging ziet. De onderzoekers noemen dat opvallend, aangezien de invoering van een technische oplossing niet los kan worden gezien van het vergroten van bewustzijn bij medewerkers.

Jeroen Hentschke van Telindus: „Ik mis het besef bij organisaties dat security integraal onderdeel moet zijn van de IT- en bedrijfsstrategie. Veel organisaties zitten midden in de digitale transformatie, waarbij het essentieel is dat security meegroeit met een veranderende IT-omgeving. Vergeet hierbij niet de medewerkers mee te nemen om verzekerd te zijn van betrokkenheid en een impuls te geven aan het bewustzijn omtrent cybersecurity.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee