Drukte bij de Limburgse dakdekkers: ‘Het loopt letterlijk storm’

Print
Drukte bij de Limburgse dakdekkers: ‘Het loopt letterlijk storm’

Afbeelding: ANP / Novum RegioFoto ANP / Hollandse Hoogte / Venema

Sittard -

De stormen Dudley, Eunice en Franklin hebben de Limburgse dakdekkers handenvol werk bezorgd. „We willen mensen zo snel mogelijk helpen, maar op dit werk zit ik echt niet te wachten.”

„We hebben nu geen tijd om vragen te beantwoorden”, zegt de planner van dakdekkersbedrijf Peter Ummels in Brunssum, waar zo’n dertig medewerkers werken. De telefoon staat er al de hele dag roodgloeiend. „We zitten met de handen in het haar. Ik ben samen met mijn collega alles aan het inplannen nu. Sorry, maar ik moet snel verder.”

Noodreparaties

Ook bij andere dakdekkers is het een gekkenhuis sinds Dudley afgelopen donderdag over het land trok. „We zijn het hele weekend al bezig met het repareren van daken”, zegt Huug Manders, die samen met zijn zoons Tuhman Dakbedekkingen in Venray runt. Hij heeft net even pauze om een kop koffie te drinken. „Er liggen er nog zo’n veertig meldingen te wachten. Ik hoop dat we die deze week kunnen afronden. We brengen nu veel noodreparaties aan, het echte herstelwerk blijft liggen tot later.”

Dakpannen

De schades betreffen vooral veel afgewaaide dakpannen en verschoven lood, zegt Rudi Versteegen van Dakdekkersbedrijf Versteegen in Panningen. Zijn 25 medewerkers zijn nagenoeg allemaal bezig met het herstellen van schade. „Het zijn niet echt grote schades, maar de vele kleine schades bezorgen ons handenvol werk”, zegt hij. „Ook voor één of twee afgewaaide dakpannen moet je naar de klant toe.”

Leverbaar

Het is werk waarop hij absoluut niet te wachten zit. „Iedereen wil zo snel mogelijk geholpen worden. Dat snap ik, maar het duurt altijd te lang voor je komt. Bovendien moet je vaak een tweede keer terug, omdat een specifieke dakpan niet altijd direct leverbaar is. En dan heb je ook nog mensen die de factuur niet willen betalen omdat ze geen geld van de verzekering terugkrijgen. Nee, we kunnen goed zonder dit werk, we hebben het druk genoeg.”

500 miljoen euro schade

Het Verbond van Verzekeraars schat de stormschade van de afgelopen dagen op minimaal 500 miljoen euro. Verzekeraars hebben nu al een recordaantal meldingen ontvangen en verwachten dat er nog veel zullen volgen. Er is vooral schade aan auto‘s, woningen en bedrijven door omgevallen bomen, afgewaaide daken en lekkages. De grootste schades werden gemeld in Zuid- en Noord-Holland.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee