Forse daling uitgifte rijbewijzen: hoe ‘roze’ is de gemeente Valkenburg aan de Geul?


 

 © Hollandse Hoogte / ANP XTRA

Valkenburg -

In Valkenburg aan de Geul is 80,2 procent van de inwoners van 17 jaar en ouder in het bezit van een Nederlands rijbewijs, blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS.

Redactie

De gemeente scoort daarmee iets lager dan het Limburgs gemiddelde van 81 procent.

Corona-effect

Wat bij het analyseren van de cijfers vooral opvalt, is dat in 2021 aanmerkelijk minder rijvaardigheidsbewijzen werden uitgegeven dan in het jaar vóór corona: ‘slechts‘ 178 duizend. Het verschil bedraagt daarmee 17,7 procent. Die afname werd vooral veroorzaakt door coronamaatregelen en lockdowns, waardoor lange tijd geen rijlessen werden gegeven noch examens plaatsvonden.

Lees meer: ‘Adviescommissie: rijles en rijexamens op de schop, rijbewijs duurder’

Ten opzichte van 2020 is daarentegen weer een stijging van 7,8 procent waarneembaar.

‘Wie roze os Limburg is’

Ondanks een keurig Limburgs gemiddelde (81 procent) zijn binnen onze provincie aanzienlijke verschillen te zien. Mook en Middelaar telt met een ‘rijbewijsdichtheid’ van 86,3 procent het hoogste percentage bevoegde bestuurders. De gemeenten Vaals en Maastricht bungelen met respectievelijk 64,6 en 64,1 procent onderaan. Landelijk gezien doet zelfs alleen Amsterdam het ‘slechter’ dan de provinciehoofdstad. De gemeente Rozendaal is met een percentage van 91,4 procent lijstaanvoerder.

De lage percentages in Maastricht en Amsterdam zijn vooral te wijten aan het grote aantal studenten - zonder roze pasje/papiertje - dat er woont. Vaals op zijn beurt, telt veel Duitse inwoners met dito rijbewijs.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee