Procol Harum-zanger Gary Brooker (76) overleden

De platenmaatschappij van Gary Brooker heeft gisteravond het overlijden van de Procol Harum-zanger en -pianist bevestigd. © Getty Images

De platenmaatschappij van Gary Brooker heeft gisteravond het overlijden van de Procol Harum-zanger en -pianist bevestigd. Brooker stierf afgelopen zaterdag op 76-jarige leeftijd. Hij leed aan kanker.

RedactieBron: ANP

Brooker is vooral bekend van de hit A Whiter Shade of Pale. Dit nummer uit 1967 van Procol Harum was de favoriete plaat van misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die afgelopen zomer op straat in Amsterdam werd vermoord. Het nummer stond in 2021 op nummer 3 in de Top 2000 van NPO Radio 2.

Brooker werkte ook samen met onder anderen George Harrison, Eric Clapton, Kate Bush en de Amerikaans-Limburgse zangeres Lori Spee, met wie hij in 1986 het duet Two Fools In Love opnam. In 2003 werd de Brit geridderd voor zijn inzamelingswerk voor goede doelen.

Lees ook: Ontroering door nummer 3 in Top 2000: ‘Geliefden Peter R. de Vries iets moois geven’

Brooker wordt volgens een bericht op een door fans gerunde website binnenkort in besloten kring begraven. Later volgt nog een openbare gedenkdienst voor de muzikant. Hij laat zijn vrouw Franky, die hij in 1965 ontmoette en met wie hij in 1968 trouwde, achter. Het stel had geen kinderen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal