Schade door stormen loopt bij ASR mogelijk op tot 60 miljoen euro

 

 © ANP

ANP

Verzekeraar ASR rekent op een schadepost van 40 miljoen tot 60 miljoen euro als gevolg van de stormen van de voorbije dagen.

Volgens topman Jos Baeten pakt de schade daarmee veel hoger uit dan van andere recente stormen en ook hoger dan de schade door de overstromingen in Limburg van afgelopen zomer. Zulke schadeposten moet een verzekeraar niet te vaak krijgen, erkent hij. Maar Baeten heeft er wel vertrouwen in dat ASR goede resultaten kan blijven boeken.

Dat laatste lukte afgelopen jaar ook, hoewel de onderneming door de overstromingen in Limburg te maken kreeg met een last van circa 20 miljoen euro. Ondanks de claims als gevolg van de wateroverlast steeg het operationele resultaat van de firma achter merken als Ditzo en Europeesche Verzekeringen met ruim 15 procent. Bijvoorbeeld met levensverzekeringen werden goede zaken gedaan. Ook waren er vorig jaar door de lockdowns minder claims voor bijvoorbeeld autoschade of inbraak. Onder de streep bleef een winst over van 942 miljoen euro, tegen 657 miljoen euro in 2020.

Lees ook: De ene na de andere storm: eist klimaatverandering zijn tol?

De topman geeft aan dat ASR afgelopen dagen meer dan 4000 schademeldingen heeft binnengekregen. „Dat is erg veel”, benadrukt hij. „Maar dit is natuurlijk ook waar we als verzekeraar voor bestaan.” De stormschade boven de 40 miljoen euro hoeft ASR overigens niet zelf te betalen. De firma heeft zich ingedekt door dat weer te ‘herverzekeren’ bij een buitenlandse partij. Maandag schatte het Verbond van Verzekeraars dat stormen Dudley, Eunice en Franklin in Nederland in totaal voor zeker 500 miljoen euro aan schade hebben veroorzaakt aan woningen, auto’s en bedrijfsgebouwen.

Het valt Baeten op dat er de laatste jaren steeds meer grote weerschade is. Dat komt volgens hem door de klimaatverandering. „Het is natuurlijk lastig om te zeggen dat storm X door het klimaat komt. Maar er is steeds meer bewijs dat klimaatverandering invloed heeft op de weersomstandigheden”, legt Baeten uit. Vandaar dat hij zich met ASR al langer hardmaakt voor het terugdringen van de CO₂-uitstoot. „De CO₂-uitstoot moet echt omlaag. Anders komt er een keer een moment dat we deze schade niet meer kunnen verzekeren.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee