Een datacenter in de achtertuin? Vier op de tien Limburgers vinden het geen probleem

Het datacenter van Microsoft in Middenmeer, Noord-Holland.  

Het datacenter van Microsoft in Middenmeer, Noord-Holland.  © ANP / Rob Engelaar

Sittard -

40 procent van de Limburgers vindt het niet erg als er een groot datacenter in hun achtertuin komt. Dat ligt boven het landelijk gemiddelde van 37 procent. Zeven op de tien willen inspraak bij een eventuele komst. Dat blijkt uit onderzoek van VPNdiensten.nl.

WijLimburg, Marc van de Ven

Er is veel te doen om datacenters, met name in de noordelijke provincies. In Zeewolde bijvoorbeeld is grote ophef ontstaan over een nieuw te bouwen datacenter door Meta, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp. Mensen plaatsen hun vraagtekens bij het hoge stroomverbruik, de oppervlakte die het centrum gaat beslaan en de beperkte werkgelegenheid die het oplevert. Opmerkelijk is dat uit het onderzoek blijkt dat juist bewoners in Groningen, Flevoland en Drenthe het minst bezwaar hebben tegen de komst van een megadatacenter. 57 procent van de Groningers ziet geen problemen, gevolgd door Drentenaren (50 procent) en Flevolanders (44 procent). Limburg scoort met een percentage van 40 procent boven het landelijk gemiddelde van 37 procent.

Bedenkingen

Toch ziet het merendeel liever geen datacenter in de achtertuin. 57 procent van de respondenten is bang dat hun leefomgeving minder aantrekkelijk wordt en 66 procent vindt dat datacenters niet passen binnen de Nederlandse duurzaamheidsdoelstellingen. Sommigen zien ook voordelen: een vijfde van alle ondervraagden zou best bij een datacenter willen werken. Mannen staan hier aanzienlijk meer voor open (30 procent) dan vrouwen (15 procent). 69 procent van de Nederlanders wil inspraak hebben over de eventuele komst van een groot datacenter in hun woonomgeving. In Limburg ligt dat percentage op 73 procent.

Bouw aan banden

Het kabinet wil de bouw van gigantische datacenters in de toekomst op de meeste plekken verbieden. Grote bedrijven mogen hun datahallen dan alleen nog neerzetten op plekken waar windenergie van zee aan land komt, schrijft minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) in een brief aan de Tweede Kamer. Het kabinet neemt negen maanden de tijd om de strengere regels uit te werken. In de tussentijd mogen er geen nieuwe megadatacenters in Nederland komen, omdat de ruimte volgens De Jonge schaars is.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee